I sommar har jag läst mycket på internet och i tidningar om vad det nya fenomenet Pokémon Go orsakat. Människor har varit så inne i spelet att de gjort vad som helst för att fånga fler av dessa hitte-på-djur. En sak som etsat sig fast i mitt minne är en video där man såg hur trafiken på en hel motorväg stannade upp samtidigt som hundratals människor strömmade in på körbanan för att en särskild Pokémon befann sig just där. Det hela har fått mig att fascineras över människans målmedvetenhet, men jag har också insett att den faktiskt inte är helt unik.

“Gläd er med mig! Jag har funnit min Pikachu”

Du har kanske hört det innan, men i Bibeln finns en liknelse om en fåraherde som gör vad som helst för att hitta det där enda fåret som sprungit bort. Där liknas Gud vid fåraherden och vi människor är fåren. I dag finns det inte så många fåraherdar på Sveriges ängar, men vad händer om vi skriver om liknelsen? ”Om någon av er har hundra Pokémon och upptäcker en Pikachu i närheten, lämnar han då inte de hundra och söker efter sin Pikachu tills han hittar den? Och när han har funnit den, blir han glad och lägger till den i sin samling. När han sen kommer hem, uppdaterar han alla sina sociala medier och skriver: Gläd er med mig! Jag har funnit min Pikachu.”

Guds längtan efter att fler ska få lära känna honom är dock större än din längtan efter en Pikachu. Och mottot passar ännu bättre in på Jesus än på oss: ”måste fånga fler”. Han nöjer sig inte med ett par stycken – han vill ha alla!