Drömmer du om att bli känd för något bra? Har du dreglat framför den senaste mobilen och önskat att den vore din? Skulle du vilja göra karriär och dra in massor av pengar? Varning! Bli inte kristen!

Gör er därför inte bekymmer och fråga inte: Vad skall vi äta? eller: Vad skall vi dricka? eller: Vad skall vi klä oss med? Efter allt detta söker hedningarna, men er himmelske Fader vet att ni behöver allt detta. Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen. Den skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga. (Matt 6:31-34)

Det händer då och då att jag möter ungdomar med liknande uppfattningar och brottningar kring kristen tro. Men är det verkligen så Gud tänkt sig det kristna livet? Blir ett beslut att vara kristen som en käpp i hjulet för allt jag vill ha, tycker om och längtar efter?

Ofantliga möjligheter

Att växa upp i Sverige i dag är att växa upp  med oändligt många val och möjligheter. Den som gillar att upptäcka kluriga saker kan bli forskare och den som älskar att meka med motorer kan bli bilmekaniker. Vi kan skaffa oss grymma tekniska prylar, resa jorden runt, köpa kläder vi gillar och nörda in oss i mängder av olika saker. Så långt är det en fantastisk gåva att få leva just i vår tid och ta del av alla möjligheter!

Ett hemskt budskap

Samtidigt är jag lite orolig för hur vilsna många ungdomar känner sig. Det är som om den stora mängden möjligheter tillsammans bildar en röst i vårt inre som säger: ”Du måste hitta din grej, kämpa hårt och bli någon.” Om du tänker efter noga så betyder det att vi egentligen inte är något från början. Vilket hemskt budskap! Inte konstig att så många känner sig vilsna och deprimerade.

”Med tiden förstod jag att Gud inte var något hot, utan snarare någon som ville hjälpa mig att leva mitt liv fullt ut.”

På ytan kan det verka som att vi blir lyckligare om vi har mer och når högre, men frågan är om det verkligen stämmer? Kung Salomo i Gamla Testamentet fick precis allt han önskade sig. Senare i livet skrev han ner en deprimerande insikt: Allt är tomhet (Pred 1:2). Vi har fått en fantastisk värld från Gud med oändliga möjligheter, men vi kommer aldrig att finna oss själva om vi söker i det som Gud skapat. Där finner vi bara tomhet och jagar rastlöst vidare efter ett nytt mål.

Håll dig nära!

Oss själva och friden finner vi bara hos vår skapare och Fader i himlen. I hans ögon var du någon redan som nyfödd bebis och lika värdefull är du än i dag. Livet handlar därför inte om att bli någon, utan om att hålla sig nära Gud och genom relationen till honom upptäcka vad livet handlar om. Det är först när Gud får vara med och visa hur livet ska levas som allt det andra fylls med verklig mening. Ungefär som en go’ gubbe från 400-talet vid namn Augustinus sade: ”Älska Gud och gör vad du vill.”

Gud ett hot?

Själv blev jag kristen under gymnasietiden, och under mina första år som kristen hände det ibland att jag upplevde Gud som ett hot på vissa områden. ”Vad har Gud att göra med mina ägodelar, mina pengar, min sexualitet och mina drömmar?!” Med tiden förstod jag att Gud inte var något hot, utan snarare någon som ville hjälpa mig att leva mitt liv fullt ut. I dag är jag övertygad om att det bästa jag kan göra är att uppriktigt söka Guds vilja på alla områden av livet, även om det blir jobbigt emellanåt. Därför vill jag att Gud ska vara överst i mitt liv, och att Guds röst ska vara den viktigaste rösten bland alla röster som vill leda mig och definiera vem jag är.

Guds drömmar

Att söka Guds vilja innebär inte att du måste sluta dregla över den senaste mobilen, inte får drömma om huset vid havet eller inte kan hoppas in i det sista att Blåvitt ska vinna Allsvenskan. Gud är inte en fiende till sin skapelse. Det är Gud som skapat förutsättningarna för både fotboll och tekniska prylar.

Däremot kommer ett liv med Gud att påverka dina drömmar och längtan på ett djupare plan som varken senaste mobilen, ett allsvenskt guld eller ett hus vid havet kan mäta sig med. Jag har upptäckt att det Gud drömmer om och längtar efter är mycket vackrare än något jag själv någonsin skulle kunna komma på att drömma om. Guds hjärta är den bästa utgångspunkten för livet!