Facebook är ett fantastiskt fenomen som kan vara bra till väldigt mycket. Som medlem har man stora sociala möjligheter och det stora medlemsantalet gör det perfekt som kanal för att sprida information. Det kan dock vara lätt att ”fastna” vid Facebook och då i saker som är allt annat än meningsfulla konversationer. Jag tror att man emellanåt bör reflektera över vilka vanor Facebook skapar och vilka konsekvenser det får i mitt liv.

Att veta eller inte veta

Jag var ganska sent ute med att skaffa Facebook. En sak som har slagit mig sen jag blev medlem är hur mycket man vet om väldigt många människors liv bara av att följa statusuppdateringarna på Facebook. Flera gånger har jag sagt saker till vänner som jag tänkt att de inte har hört, men så får man till svar ”Ja, jag läste det på Facebook”. Egentligen är det ganska så sjukt att man vet så mycket om så många människors liv. Frågan är ju dock vad detta leder till. Leder det till att man redan vet allt som händer för människor att man inte har så mycket att prata om när man väl träffas? Eller är det tvärt om, att man har fler trådar att dra i?

Vi är kallade att vara ljus i världen och även förebilder för andra kristna.

Ljus och förebild

På andra ställen i det här numret av Insidan kan vi läsa om att vi som kristna har ett ansvar för hur vi lever. Vi är kallade att vara ljus i världen och även förebilder för andra kristna. Detta gäller naturligtvis även på internet. På Facebook kan det gälla vilka saker vi ”gillar”, vad vi har för profilbild, eller vad och hur vi kommenterar saker. Är vi goda förebilder och ljus för andra där? Min erfarenhet är att det kan vara lätt att våga lite mer, vara lite tuffare eller mer vågad, på internet än i verkligheten och risken är då att man tummar på dessa uppdrag vi har som kristna. Gör DU det?

Insidan på Facebook!

Facebook är som sagt bra till väldigt mycket. Därför har vi på Insidan skapat oss en egen sida på Facebook! Där vill vi föra en dialog med er läsare. Vi kommer att berätta lite om vad som händer mellan numren och ge er glimtar om vad ni kan läsa om i framtida nummer. Ni får gärna komma med kommentarer och synpunkter på tidningen eller ge förslag på ämnen som ni vill läsa om.

För att hitta vår sida kan du antingen gå in på www.insidan.net/facebook eller söka på ”Insidan – kristen ungdomstidning” på Facebook. För att kunna läsa och skriva på sidan måste du dock vara medlem på Facebook.

Välkommen! Vi ses där!