Tänk dig att en okristen person skulle observera hur ditt kompisgäng umgås. Skulle denna någon utifrån ert sociala mönster kunna säga: här ser jag en kristen gemenskap? Eller skulle observatören inte kunna specificera umgänget mer precist än ett gäng kompisar?

Jag tror att Jakob trycker på något oerhört viktigt i sin artikel. Hur ska vi kunna hjälpa varandra om vi inte vågar öppna oss för varandra? Det kanske är fler än jag som ibland upplever att det är svårt att vara frimodig, och att det till och med kan vara jobbigare att vara det bland andra kristna. När man själv har en tuff period, så kan det verka enklare att hålla tyst om det och genomlida det själv – istället för att söka hjälp och stöttning bland kristna vänner. Varför då? Det känns så ologiskt att handla så. Är det för att den lyckade nyputsade och fräscha fasaden är viktigare än hur man egentligen mår på insidan? Är det för att man inte vill visa sig svag?

Vi är kallade till att bära varandras bördor – men då måste vi också vara beredda på att låta andra människor bära våra bördor

När man ber om hjälp med något så är det egentligen samma sak som att säga att man har ett problem. Man fixar det inte själv. Jag tror att vi är många som har svårt för att, inför någon annan, erkänna ett problem. Vi är kallade till att bära varandras bördor – men då måste vi också vara beredda på att låta andra människor bära våra bördor. Vi är många som längtar efter en gemenskap där man kan reflektera Jesus öppenhet och omsorg – då måste vi vara beredda på att även andra människor kan spegla Jesus kärlek över oss. Om vi inte vågar öppna oss för varandra så blir det rätt svårt för denna reflektion att nå fram.

Det ligger en styrka i att våga visa sig svag. Först då kan andra få din tillåtelse att bära dina bördor. Allvarligt: andra människor mår också skit ibland, oavsett vad som står på deras facebook-wall. Och Jesus kan hjälpa dig genom andra människors erfarenheter.

Kristen gemenskap har flera syften. Ett syfte är att peka på Jesus för andra människor. Ett annat syfte är att peka på Jesus inom gruppen, för att faktiskt själv kunna överleva som kristen.