Att fasta kan kännas gammaldags och förlegat. Det gjorde man förr, på bibelns tid. Varför skulle vi göra det idag, vi som har det så bra ställt? Det känns inte modernt att fasta från och leva utan internet, sin iPhone, bilen, att köpa vårkläder, resa, eller vad det nu kan vara. Men kanske är det just på grund av våra tillgångar till prylar och aktiviteter som gör att vi, om möjligt har ännu större behov av att fasta.

Syftet med fastan är inte främst en hjälp att avstå från saker, utan en hjälp att vända oss till Gud och komma närmre honom.

Vi lever i en hektisk tid då allt ska gå snabbt, vara uppdaterat och nytt. Fastan hjälper oss att bromsa in, och för en tid vila från det som annars tar mycket tid i våra liv.

Men syftet med fastan är inte främst en hjälp att avstå från saker, utan en hjälp att vända oss till Gud och komma närmre honom. Detta kan vi göra genom bön och bibelläsning. När vi fastar från något får vi troligtvis mer tid över till annat. Vad gör vi med den tiden? I Jes 58: 6 7 (läs gärna hela kapitlet) står det att Gud vill att vi ger vår tid och vårt engagemang till våra medmänniskor genom att hjälpa och tjäna andra.

I Luk 10:42 säger Jesus; bara ett är nödvändigt. I sammanhanget är det Maria som sätter sig ner vid Jesus fötter och lyssnar till hans ord. Hon vill vara nära Jesus och umgås med honom. Hennes syster, Marta har fullt upp med att fixa och ställa i ordning. Hon är upptagen med saker som också är viktiga och goda, men i mötet med Jesus bleknar allt annat. Då är bara ett nödvändigt; att vara nära honom och lyssna!

”Att lämna allt och följa mig kan kosta dig ditt liv, men det ger dig mycket mera”, går en sångtext. Det är Jesus som säger detta till oss. Att inte vara beroende av eller förlita sig på något här på jorden utan istället lämna allt till Jesus gör oss fria! Det är påskens budskap till oss!