Okej, Bibeln är bra. Jag lär känna Gud när jag läser den och det händer något med mig när jag läser. Men fortfarande är det ju så svårt att komma igång med att läsa! När ska jag läsa? Var ska jag börja? Måste jag läsa hela Bibeln?

Jag tror det viktigaste är att komma igång. Oavsett hur mycket eller lite du läser i början så är det viktigaste att komma igång. Läser du Bibeln så ger du Gud större möjlighet att beröra och leda dig. Faktum är att det finns många olika sätt att läsa Bibeln på. Man måste inte börja från början och läsa till slutet. Kanske något av dessa sätt kan passa dig?

Det viktiga är att du läser Bibeln, inte hur mycket ett lite du läser.

Några få verser.

Läs några få verser varje dag. Du kan prenumerera på Dagens bibelord via mejl eller SMS. Ett bra sätt för att komma igång med att läsa varje dag.

Lär dig utantill.

Försök att lära dig bra bibelord utantill. Det du kan utantill kan ingen ta ifrån dig. Du bär bibelordet inom dig och du kan när som helst plocka fram det. Du kan göra det genom att sätta upp bibelord i ditt rum eller lägenhet, eller utmana en vän att ni ska lära er ett nytt bibelord utantill varje vecka.

Sträckläs.

Genom att sträckläsa en bibelbok, eller varför inte hela Bibeln, så får du en bra överblick och ett sammanhang till bibelorden. Att ha koll på Bibelns historia hjälper en t.ex. när man lyssnar på en predikan.

Fördjupning.

I många bibelord finns det ett oändligt djup. När man läser dem första gången kanske man kan få ut en sak ur dem. Men läser man på om sammanhanget kring bibelordet, fakta om dåtidens kultur och hur bibelordet hänger ihop med andra bibelord så kan ett djup öppna sig som man inte trodde var möjligt från början. Det finns ofta färdigskrivna kommentarer till bibelböckerna som man kan använda sig av. Det kräver sin tid, men kan berika oerhört.

Läs med en andaktsbok.

Det finns många andaktsböcker som utgår från ett bibelstycke och plockar ut några poänger från det. Detta kan vara ett bra sätt att komma igång med bibelläsningen och en hjälp till att förstå.

Jag tror det är viktigt att inte ta sig vatten över huvudet från början. Börja på ett sätt och en tid som passar dig så ska du se att du snart kommer in i en rutin. Sen får du växa därifrån.

Lycka till!