Tänk dig att du är ett hus med renoveringsbehov. I tapeterna frodas mögel, kranarna droppar och väggarna är sneda. Det är uppenbart att huset behöver renoveras, men ingen verkar intresserad av att göra det. Så plötsligt en dag får huset en ny ägare. Den nya ägaren ser husets potential och börjar renovera.


När Jesus flyttar in i ens liv påbörjar han en stor, livslång renovering. Nycklarna till ytterdörren är överlämnade till Jesus. Han har ritningarna och väldigt många idéer. Ibland förstår jag hans tankar – att tapeterna behöver bytas ut, rören lagas och väggarna rätas upp är ganska självklart. De mest uppenbara synderna och problemen renas bort. Men sedan gör han grejer jag inte hade räknat med: han börjar fixa med rum som jag vill ha kvar precis som de är. Jesus har en annan plan för mig än vad jag har. Han vill inte bara renovera bort det som är uppenbart problematiskt, nej, han vill uppgradera hela huset. Det är ju han själv som ska bo där!

Det är inte smärtfritt att renoveras.

Att lämna nycklarna

Jag brukar tänka på liknelsen med huset när det känns svårt att lämna allt till Jesus och följa honom. I de olika artiklarna i det här numret av Insidan ser vi att det är precis det han vill ha: hela mig, hela livet. Det är inte smärtfritt att renoveras. Det är inte lätt att ge Jesus nycklarna till alla delar av livet. Då och då tar jag tillbaka någon rumsnyckel och säger “Låt mig ha kvar källaren som den är!” Då sträcker Jesus ut handen, ber om nyckeln och säger något man inte vill höra: “Du får ha kvar källaren, men jag måste göra en rejäl rensning. Allt bråte som ligger där nere måste till tippen. Wow, det kommer att bli så fint när det är klart!”

Husplaner

Att ge hela sig själv och hela sitt liv till Jesus och följa honom kan ta emot. Det är något vi får öva oss på och be Gud om hjälp med. Men det är värt det, för hans tankar för oss är så galet goda. Han ser hur fantastiskt huset kommer att bli efterhand som det renoveras – huset kommer att bli annorlunda, men samtidigt mer “sig självt”. Om det känns jobbigt att ge rumsnycklarna till Jesus, en efter en, är det en stor tröst att hans renovering är både kärleksfull och meningsfull. Planen är trots allt att huset ska bli häpnadsväckande vackert.