Ett hem är en plats där vi känner oss älskade och trygga, där vi är fria att vara precis som dem vi är. I vårt hem kan vi vila och få nya krafter för morgondagen. Att vara hemma är en känsla av att vara på rätt plats.

Ett hem kan se väldigt olika ut för oss människor. Det viktiga är inte hur hemmet ser ut, om det består av föräldrar och syskon, om det är ett stort eller litet hus, centralt eller beläget ute i skogen. Det som är betydelsefullt är att ha en plats där vi känner oss hemma, älskade och trygga. Att vara hemma innebär också att vi tillhör någon eller några, vi tillhör en familj och en gemenskap. Vi kommer från våra föräldrar som i sin tur kommer från sina föräldrar. Och alla kommer vi från Gud, eftersom han har skapat oss. Vi som följer Jesus tillhör alltså även en större gemenskap, vi tillhör Guds familj.

Den inre hemlösheten kan bara helas av Gud. Bara Jesus är vägen hem.

Vi kan känna oss hemma på olika områden i livet. Att vara hemma i sitt yrke, ja då har jag hittat rätt yrke. Att vara hemma i sin stad, då hittar jag och känner mig trygg i staden. Att vara hemma i en idrott eller inom ett visst område, då är jag kunnig och väl insatt i ämnet. Men om någon skulle missförstå mig och människor tycka illa om mig, när saker som jag gör blir fel eller när jag inte passar in bland kompisarna, då är jag inte bekväm och känner mig inte längre hemma i situationen.

Denna inre hemlöshet av att inte passa in tror jag vi alla kan känna igen oss i när vi tänker efter. Trots att vi har hus och familj så lever vi som främlingar på jorden (Heb 11:13-16). Den inre hemlösheten kan bara helas av Gud. Bara Jesus är vägen hem. Allt annat är osäkert och tillfälligt tröstande. Ändå är det ibland lockande att försöka mätta hemlösheten med allt annat än Gud.

I Lukas (15:11-32) berättas det om en son som lämnade sin familj för att leva ett liv på egen hand. Han lockades av den världsliga friheten och lämnade därför sitt hem. Men när sonens hemlängtan blev för stor återvände han. Pappan blev överväldigande glad och ordnade därför en fest för honom. Pappan sa: min son var död men har fått liv igen, han var förlorad men är återfunnen. På samma sätt väntar Jesus på oss med utsträckta armar för att välkomna oss hem.

 

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelEtt brev från pappa 
Nästa artikelHemlösa med hopp