Ibland känns det som att det finns en massa hinder mellan mig och Gud – saker jag måste fixa för att relationen ska bli bra. Men sanningen är att någon annan redan fixat allt.

Det är lätt att tvivla på att man har frid med Gud och är förlåten. Kanske är det inte tydligt att det är ett tvivel; ofta kommer det bara som en liten obehaglig känsla. Känslan talar om för mig att det ligger någonting mellan mig och Gud, som jag måste ta bort innan jag kan komma hela vägen fram till honom. I förlängningen är det en känsla som gör att jag undviker Gud och som får mig att känna att min gudsrelation är lite sådär halvkass.

Det luriga tvivlet

Det fula i kråksången är att tvivlet inte berättar för dig att det är just ett tvivel. Tyvärr leder det ofta till att du undviker det enda som skulle kunna jaga i väg tvivlet – nämligen Guds förlåtelse genom Jesus. I stället känns det som att du måste förbättra något själv innan du kan bli förlåten. Det finns många möjliga orsaker till tvivlet. Det kan vara en synd du kämpar med, eller kanske något du gjort för hundrafemtioelfte gången – hur skulle Gud kunna förlåta mig om jag aldrig klarar av att bli bättre? En annan klassiker är när man glömt Gud under en lång tid och tänker att man måste kämpa sig tillbaka. Bara känslan av att behöva börja ytterligare en bön med att försöka ångra sig tillräckligt mycket kan skrämma en miltals längre bort från friden med Gud.

“Bara känslan av att behöva börja ytterligare en bön med att försöka ångra sig tillräckligt mycket kan skrämma oss miltals längre bort från friden med Gud.”

Jesus fixar stenarna!

En gång hörde jag någon berätta en liknelse om en åker. Åkern är ditt och mitt liv. I den åkern ligger det många, många stenar som symboliserar synden. Jordbrukaren, Jesus, är den som har utrustning till att plocka bort stenarna. Det kan vi inte göra själva; stenarna är för tunga för oss. Men Jesus kräver inte att vi ska plocka bort de halvstora stenarna innan vi kan be honom plocka bort de riktigt stora! Sluta fundera på hur stenarna ser ut. Sluta gräva ner dig i tanken på att du misslyckats med att gräva upp samma sten hundrafemtioelva gånger. Jesus vill hjälpa dig med just den stenen precis som han vill hjälpa dig med alla stenar! Han är stenborttagarproffset.

Bara kom!

I Bibeln finns löften om förlåtelse, nåd och frid som har kraft att slå ner tvivlet hundratusentals gånger om. Vi måste inte bli bättre innan Gud vill förlåta oss. Visst finns det något som kallas bättring, men det är en bättring som görs med Guds hjälp. Vi behöver inte “prestera” ånger när vi ber om förlåtelse. Vi måste inte flytta undan hinder innan vi kommer till Gud, i stället får vi be Gud ta bort hinder genom förlåtelsen. Så låt inte synden, känslor av misslyckande eller något annat i hela världen hindra dig från att komma till honom! Jesus dog inte för att du skulle tro att din synd är för svår att förlåta. Han dog för att du och jag ska få ha frid med Gud och vara Guds barn. Det är sanningen.

Foto: pixabay.com
Olivia Preston
Student, Stockholm. I Insidans redaktion 2015-2018.
DELA
Föregående artikelTotal trygghet
Nästa artikelKonflikt med Gud?