Jag tror att vi behöver mer påsk. Inte mer av påskkärringar och påskägg kanske, men mer av påskens innehåll. Inte bara en vecka om året, utan varje dag behöver vi låta påskens budskap tala till oss. Påskens budskap får oss nämligen att på mer än ett sätt hamna rätt.


För det första behöver jag spegla mig själv i människorna som Jesus mötte i stilla veckan. Jag får se på dem och se på mig själv och fundera över mitt förhållande till Jesus. Vem kan jag identifiera mig med av alla dem som vi mött i texterna?

Vem är jag?

  • Är jag en i folkskaran som viftar med palmblad, lovsjunger och ropar ”Hosianna” från hjärtat? Eller är jag en av dem som sjunger utifrån en förväntan att han ska göra mitt liv lite enklare och fixa mina problem – men som vänder honom ryggen om han inte gör vad jag tycker att han borde?
  • Är jag en av handlarna på tempelplatsen? Som behöver höra Jesus ryta till och rensa undan det som fyller den plats där Gud borde vara?
  • Är jag en av de judiska ledarna som inte vill lyssna på det Jesus säger utan hellre vill hålla honom på avstånd? Eller är jag en av lärjungarna som sitter och lyssnar vid hans fötter?
  • Är jag som Judas som frestas att låta pengar och framgång vara viktigare än hur jag har det ställt med Jesus?
  • Är jag som lärjungarna som vill vara nära Jesus men ändå är förvirrade, rädda och till och med förnekar honom?
  • Är jag som Pontius Pilatus som styrs av feghet, eller som de romerska soldaterna som bara gör som alla andra, men som därmed också vänder sig mot Jesus?

In action

Men mest av allt behöver jag påsken för att se att Gud har gjort något. Han sitter inte med armarna i kors och väntar på att vi människor ska skärpa oss, ta tag i våra liv och fixa den situation som vi satt oss själva i. Han är en Gud som har en plan, som tar initiativet och som agerar. Han är en Gud som räddar.

  • Jesus går ner på knä och tvättar lärjungarnas fötter. Han tvättar också mina. All min synd och smuts, alla mina misslyckanden har han tvättat bort. Jag får leva i dopet och hans förlåtelse varje dag.
  • Jesus dör i människans ställe. På grund av Jesus blir Barabbas frigiven även om han inte var förtjänt av det eller ens fattade hur det gick till. Så är det också för mig. Av Jesus fick rövaren på korset ett löfte om evigt liv, som inte på något sätt berodde på hur han levt sitt liv, utan helt på Jesus. Det får också jag.
  • Jesus besegrar döden och uppstår till nytt liv. Kvinnorna vid graven får ta emot budskapet och får del i det nya livet. De springer iväg för att berätta för fler. Det livet får jag också del av.
  • Jesus sökte upp oroade och tvivlande lärjungar och gjorde så att de fick brinnande hjärtan och öppnade ögon. Det gör han fortfarande, också med mig.

Mer påsk

Påsken påminner oss om vem Gud är och vad han har gjort. Den påminner oss om vad det är att vara kristen. Det är att vara mottagare av den räddning som han har förberett och genomfört. Genom tron på Jesus blir också jag räddad. Jag får leva i hans förlåtelse. Påsken är också det enda som kan skapa överlåtna lärjungar – med brinnande hjärtan, öppnade ögon och en glädje och längtan över att få föra budskapet om Jesus vidare. Därför behöver vi påsk varje dag, året runt.

Foto: pixabay.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelAnnandag påsk: En riktig ögonöppnare
Nästa artikelSKAM #1 – En introduktion