Det här med kallelse tycker jag är ganska lurigt. Ena stunden hör jag “du kan tjäna Gud och ära honom där du är” och nästa “du måste lyssna in Guds specifika kallelse för dig”. Hur går dessa ihop?

Först och främst är vi alla kallade till att vara Guds barn. Guds Var är du? som sades första gången strax efter syndafallet, har sedan dess hörts genom alla tider och riktats till alla, inklusive dig och mig. Gud vill ha en personlig relation med varje människa, och först när du svarat Här är jag och låtit Gud ta dig upp i sin närhet kan han börja använda sig av dig för att bygga upp sitt rike.

Gud talar

Men hur talar då Gud? Jag tror att det viktigaste medlet är hans ord, Bibeln. En berättelse jag hört belyser detta mycket tydligt.

En missionär är på besök i en by där de har ont om biblar. Han har med sig en bibel och undrar vem han ska ge den till, det finns ju många som vill ha en. Efter gudstjänsten kommer en kvinna fram och säger att han har en bibel till henne. Han blir lite förvånad och frågar henne hur hon vet det. Hon berättar att hon bor långt ifrån byn, men att hon fått en syn om att hon skulle åka just dit, för där skulle det finnas en man med en bibel till henne. Missionären i fråga bli nästan lite stött av kvinnans svar och säger frustrerat: Varför får aldrig jag sådana tilltal? Varpå kvinnan svarar: Du har ju redan Guds ord. Nu när jag har en bibel där jag kan läsa Guds ord behöver jag inte heller sådana tilltal.

Det är inte riskfritt att läsa Guds ord. Man kan bli drabbad av det man läser, det är ju universums skapare som talar i Bibeln!

Varning för Bibeln

Även om kvinnans svar inte stämmer helt – jag återkommer till detta senare – så har hon en poäng. I och med att vi har Bibeln så använder sig Gud av den för att kommunicera. För att han ska kunna tala till oss genom Bibeln förutsätter detta dock att den blir läst och inte samlar damm … Men en liten varning: det är inte riskfritt att läsa Guds ord. Man kan bli drabbad av det man läser, det är ju universums skapare som talar i Bibeln! Ett exempel på detta är när Josia, kung i Juda, får höra vad som står i det som då fanns av Bibeln. Han blir så bestört av att få höra att hela Juda folk har lämnat det som Gud befallt dem att hålla, att han sliter sönder sina kläder (2 Kung 22). Andra gånger blir det i stället fest som efter att Nehemja läst ur bokrullen med Guds ord (Neh 8).

 Andra metoder

Jag tror dock inte att Gud enbart talar genom Bibeln – både Bibeln och historien är full av exempel på motsatsen; Samuel får höra en röst om natten, Paulus blir förblindad av ett ljussken, ja listan kan göras lång. För oss kanske inte sådana händelser hör till vanligheterna, utan Guds tilltal kommer betydligt oftare genom tankar, andra människor och Bibeln på nattduksbordet.

Gud kommer att leda 

Glöm inte bort att Gud kan vara tydlig om han vill det – ska du göra något specifikt så kommer han att visa det. Gud har inte heller bråttom – Mose var 80 år när han stod inför den brinnande busken. Våga gå i tro – tror du att Gud vill något speciellt, testa. Våga prova och se om det håller, men var öppen för att ändra riktning, kanske helt och hållet, om Gud hindrar eller visar åt ett annat håll. Jag tror att Gud vill leda oss, och jag är säker på att han kommer att göra det om vi lever med honom, med hans ord och med andra kristna.

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
Arvid Birgersson
Stockholm. I Insidans redaktion 2015-2022.
DELA
Föregående artikelGuds tankar
Nästa artikelŠtěpán blev utskrattad för sin tro