”Om jag gasar på lite extra nu, så kommer jag att hinna fram i tid.” ”Jag orkar inte vänta på att ljussignalen ska slå om till grönt, jag går mot rött.” ”Har du hört Salems senaste album? Inte? Vi tankar ner det!”

De är nog några av de små saker som vi kanske alla har gjort någon gång. Men har vi tänkt på att det faktiskt är ett lagbrott? Vi som kristna har kanske en stor uppgift här. Jag var och lyssnade på ett föredrag av Anders Sjöberg för några helger sedan. En mening etsade sig fast i mitt minne, den löd: ” Vårt sätt att leva är de okristnas sätt att läsa Bibeln”. Det blev en liten tankeställare för mig. Människor runt omkring mig ser ju faktiskt hur jag beter mig. Det lilla barnet som står bredvid mig i korsningen ser när jag går mot rött och lillasystern som sitter bredvid mig när jag laddar ner Salems nya album tänker att detta är okej, för storebror gör ju det…

Överallt finns det människor som ser hur just jag lever.

Vi kanske alla skulle ta och tänka till lite och fundera på vad just jag kan ändra på i mitt liv för att bli en bra kristen förebild för andra människor. Överallt finns det människor som ser hur just jag lever. Försök att utmana dig själv – testa att inte köra för fort, ladda inte ner någon musik eller stanna vid röd gubbe fastän att klockan är tre på natten och det inte är en bil i sikte. Låt de små sakerna bli till en vana och inte till en ovana.

När man läser Romarbrevet 13:1, som Jonas citerar i sin artikel, kanske det är lätt att tänka på de stora lagbrotten men den versen innefattar även den minsta lagen i lagboken. Jag tror att vi ska försöka att bli större förebilder bland de små sakerna. Jag hoppas att du vågar och vill anta utmaningen om att tänka mera på hur vi handlar i olika situationer. Lycka till!