Vad är skillnaden mellan den frid som en människa kan ha utan Gud och den frid som man kan ha med gud? Mer generellt kan man kanske ställa frågan: vad är skillnaden mellan en människa som tror på Jesus som sin räddare och en som inte gör det? Inför Gud är det ju som natt och dag, där den ena är omsluten av Jesus förlåtelse och därför lika helig som Gud och den andra är kvar i allt sitt eget vilket är oförenligt med Gud. Men down-to-earth kan det ju vara omöjligt att se någon skillnad på utsidan.

”Det förändrar allt och ger en grund, en klippa, en frid i livet som den tibetanska munken aldrig kan möta utom i Jesus.”

Ta en tibetansk munk som är lugn som en filbunke och en vanlig Svensson-kristen, då skulle man rent mänskligt tycka att munken garanterat har en större frid. I mitt eget liv där jag vill följa Jesus kanske jag tycker likadant, när jag känner mig full av oro och stress. Men vad är det för frid? Är frid att vilopulsen ligger under 30 slag i minuten? Eller att man inte har något som man oroar sig för? Alla är nog överens om att frid är något eftertraktat och gott, men är det samma frid det handlar om i de två fallen?

Den frid vi vanligtvis menar handlar om harmonisk sinnesstämning, hur jag känner mig för stunden. Då detta är knutet till mig kommer det att gå upp och ner beroende på hormon-nivåer i kroppen, miljön jag lever i och allt annat. Det reflekterar hur mina relationer är, hur jag ser på mig själv, hur relationerna med andra är, hur mycket jag ligger efter i plugget. Utifrån detta är munken definitivt mer fridfull än dig och mig.

Den frid som Paulus skriver om är egentligen inte vår frid i första steget, utan det är att Gud har en harmonisk sinnesstämning mot oss. Det gör att jag får sträcka mig efter Gud, ropa efter honom, och veta att han inte struntar i mig, föraktar mig eller hatar mig. Här är hemligheten, därför att detta sprider sig, och måste sprida sig. Om Gud ger samma frid till mig och människorna runt om mig, hur skulle då jag kunna strunta i eller förakta dem? Om Gud lyssnar och är mäktig så kan jag också berätta om alla saker som oroar mig och som håller mig sömnlös på natten och veta att skaparen har hört. Det förändrar allt och ger en grund, en klippa, en frid i livet som den tibetanska munken aldrig kan möta utom i Jesus. Detsamma gäller dig.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelEn turné om, för och med Jesus
Nästa artikelVad hände på korset?