– Jag vet, jag vet, jag vet! … men jag orkar inte bry mig. Jag konsumerar i alla fall mindre än många andra, köpte en tröja på second hand förra månaden och har ännu inte anslutet mig till den allt större klanen av smartphones innehavare…

Försvarstalet kan göras långt, men någonstans känner jag mig väldigt träffad av kritiken mot vår konsumtion. Jag vet att jag är en del av världens elit. En av de 20 procent som lever på 80 procent av världens resurser. Om alla levde som jag skulle det behövas mer än ett jordklot till. Det är inte hållbart. Ändå glömmer jag bort det så fort jag hittar en fin tröja på rea.

Varför?

Jag rannsakar mig själv för att försöka förstå detta ointelligenta beteende. Det finns säkert många komplicerade faktorer. Men säkert är i alla fall att det handlar om mycket mer än bara prylar. I vår slit –och slängkultur lägger vi mycket av vår identitet i det yttre. Genom kläder och prylar kommunicerar man något till omvärlden, och det är viktigt att sända ut ”rätt” signaler. Så viktigt att behovet av att vara ”rätt” oftast är större än längtan att bidra till en hållbar utveckling, och så försvarar man sig med att det ändå inte knappt gör någon skillnad man om gör något eller inte.

”När Jesus får vara nummer ett i livet vänds alla våra prioriteringar upp och ned.”

Ett nytt perspektiv

Jag tror vi har en stor utmaning som kristna här. Dels i att ändra våra konsumtionsvanor på riktigt och dels i att inte göra som många andra, lägga vår identitet och vårt värde i prylar och kläder. Det kristna budskapet är befriande på så många plan i livet. När vi på allvar har förstått att vi är fullt ut älskade behöver vi inte ständigt anpassa oss efter vad som är coolt i kulturen, och när Jesus får vara nummer ett i livet vänds alla våra prioriteringar upp och ned.

Jag tror vi behöver be Jesus att alltmer visa oss hur vi ska följa honom. Som Annika skriver finns det till exempel många sätt att bidra till en mer hållbar utveckling. Jag önskar att jag på allvar skulle kämpa mer för det och min bön är att vi som kyrka skulle få finnas i framkanten i kampen mot världens orättvisor och visa på ett annat sätt att leva. Då blir vårt budskap ännu mer trovärdigt.