Sommarlov! Äntligen är skolan slut och hela sommaren ligger framför, som en oskriven bok. Kanske fylls den av lata dagar med kompisarna på stranden, konferenser och läger som avlöser varandra eller ensamma regniga dagar i soffan och flera veckors slit med sommarjobb. Hur sommaren än blir kommer Gud att vara nära dig. Men hur vet jag det? En konkret övning för att se Guds godhet och närvaro i mitt liv, vardag som sommarlov, är att ägna fem minuter åt att köra det senaste dygnet i repris. Tänk efter vad som hänt sedan samma tid igår och spela upp det som en film. Jag brukar koncentrera mig på de stunder som varit givande på något sätt, det goda jag fått ta emot, och skriva ner det.

Sovmorgon, intensivt fågelkvitter när jag öppnade fönstret, bra samtal på jobbet, jättegod gratislunch, rolig gympaledare på friskis, mannen som skämtade i kassan på Ica, fruktsalladen som Sara hade gjort, min vän Elisabeth som ringde – vi pratade i en hel timme.

Men hur blir då en hemsk dag, undrar du kanske. Dystra dagar, då framtiden ser mörk ut och vi känner oss tilltufsade är det lätt att luras att tro att det inte finns något att tacka Gud för. En sådan dag när jag ansträngde mig för att komma på några tecken på Guds godhet i mitt liv mindes jag:

Att jag hann med bussen fast jag var sen, solen mot en intensivt blå himmel, tussilago i vägkanten, möjligheten att skrika ut min smärta inför en Gud som bryr sig om just mig, David på telesvar, att äntligen få krypa ner i min sköna säng.

Jag upptäckte att min svåra dag hade haft inslag av goda gåvor som nästan kommit bort i allt det jobbiga. Ju jobbigare dagen varit desto viktigare tror jag det är att göra den här övningen. Finns Gud med i ditt liv fastän du inte har märkt det?