Markus Hector uppmanar oss i sin text att fundera på vilka förebilder vi har och vad det säger om oss själva. Spontant tänker jag att vi nog har många förebilder som vi inte är medvetna om. När jag ser till mig själv inser jag att i varje område av livet som jag vill växa och utvecklas inom har jag någon typ av förebild. Det kan vara en kompis som är jätteduktig på att spela piano, en författare som jag inspireras mycket av eller en bekant som är väldigt innerlig och hängiven i sin tro. 

Som Markus skriver handlar det ofta om människor som kommit längre än oss själva. Kanske är det människor som tänder en gnista inom en, som får den falnande glöden att flamma upp på nytt. Plötsligt känner man sig uppmuntrad och motiverad till att kämpa vidare och sträva efter de drömmar, mål och ambitioner som man har. Om man går igenom svårigheter kan man även få hopp av en person som upplevt samma sak och kommit förbi det.

Genom att ta på våra gåvor, förmågor och egenskaper och helt enkelt vara oss själva är vi förebilder

Jag vet att jag någon gång har berättat för en person att hon är en viktig förebild för mig. Men de allra flesta av mina förebilder, som finns i min närhet, är förebilder för mig utan att de vet om det. Då kan jag också dra slutsatsen att jag själv är förebild för många som jag inte vet om. Så tror jag det är för oss alla. Gud har lagt ner så mycket i oss: gåvor, förmågor och egenskaper av olika slag. Genom att ta vara på dessa och helt enkelt vara oss själva är vi förebilder. Särskilt tycker jag det märks genom den kärlek och uppskattning man kan få från barn. Bara för att man råkar vara några år äldre kan man näst intill bli betraktad som en idol. Med detta kommer ett ansvar som jag tror många inte inser att de har, men som jag tror är viktigt att reflektera över.

Jag tror att vi alla behöver förebilder. Utan förebilder kan vi känna oss vilsna, utan något konkret mål att ta sikte mot. Men det Markus poängterar, att alla människor har brister och svagheter, tror jag är viktigt att vara medveten om. Bara Jesus är den ultimata och felfria förebilden!