Om vi kristna håller ihop och älskar varandra så kommer fler att bli kristna. Det säger Jesus själv i Joh 17. Även om det inte alltid är lätt så är det ett mål värt att sträva efter.

En blandad familj

När jag började läsa på universitetet för ett år sedan hade jag med mig en kompis från grannbyn som jag visste var kristen, men bortsett från det så kände jag ingen. Ett tag in på terminen upptäckte jag några till som trodde på Jesus. En är från Norrland och tillhör en frikyrka och en annan har föräldrar som kommer från en katolsk gren i Libanon, men jag kände att jag hade en koppling till dem bara genom att de var kristna. När jag läser vad Magnus skriver om vad det är att vara kyrka så tänker jag att vi kristna är en enda stor familj. Frikyrkokillen, katoliken och jag är syskon!

Jag tror att det finns få saker som gör djävulen så arg som när vi kristna älskar varandra.

Man väljer inte sina föräldrar eller syskon. Man bara har dem och blir inte av med dem så lätt. Det finns få personer som jag kan sucka mer över än mina syskon, men det finns också få personer som jag tycker mer om. Och så ska det också vara bland oss kristna. Vi har inte valt varandra, det har Gud gjort. Vi får stå ut med varandra, sucka över varandras olikheter i åsikter och egenskaper, och vi får älska varandra eftersom Gud älskar oss.

Kärlek som gör djävulen arg

Jesus lärjunge Johannes skriver i 1 Joh 4:21 att den som älskar Gud också ska älska sin broder. Och det, för mig i alla fall, är något som är oerhört svårt. Det är lätt att säga att jag älskar Gud, men att visa för mina medkristna som Gud älskar att jag älskar dem är svårare.

Djävulen (från grekiskans ”diabólos” som betyder ”splittraren”) vill just splittra oss kristna. Han vill föra in splittring inuti oss och mellan oss. Han vill att vi ska tvivla på att Jesus offer räcker, att vi är älskade, att Gud är god och allt möjligt annat, men han vill också att vi ska splittras som familj. Han vill att vi kristna ska hata varandra och visa för dem som inte tror att ”de där kristna är det ju inget speciellt med. De pratar om att Jesus är god och att Gud är kärlek, men de kan inte ens hålla sams med varandra”.

Jag tror att det finns få saker som gör djävulen så arg som när vi kristna älskar varandra och genom det visar på Guds kärlek som sträcker sig till varje människa.