Ibland tänker man att vila hör ihop med svaghet. Men vila är viktig, både i vardagen och för relationen med Gud.

Har du känt någon gång att vila liksom är lite fult? Att man behöver vila visar väl att man inte orkar eller inte har något vettigare för sig? Men jag tror att vilan behövs. Vila föder ork, och ger glädje. På så sätt är vilan en förutsättning för att man ska kunna orka. Vad innebär då egentligen ordet vila? Det är ett ord som kan ha många olika betydelser.

Vardagen och vilan

På ett dagligt, mänskligt plan kan vila vara lite vad som helst. En ledtråd är att vila är något som inte förknippas med borden. Har du, liksom jag, svårt att släppa tanken på att du borde göra något vettigare när du vilar? Då är något kanske inte riktigt som det ska. Risken finns att det är någon form av prestationsångest som talar.

Vila och vardag kompletterar varandra fint.

Att vila kan vara att måla, sjunga, sporta, sova eller något annat du tycker om att göra utan att det är en prestation, som vi läste i Fridas och Emils artikel. När vi får göra något roligt föds glädje och kreativitet. När vi på så sätt vilar från vardagens vardaglighet och bekymmer blir också vardagen mer glädjande i sig själv. Vila och vardag kompletterar varandra fint.

Vilan hos Gud

På ett dagligt, mänskligt plan behöver vi också vila i och hos Gud. När jag jagar annat blir själen rastlös och trött, och söker efter något som kan lindra. Ibland söker jag på fel ställen; i flöden som aldrig tycks ta slut, i andras bilder av lyckan eller i saker som jag vill uppnå. Ingenting sådant hjälper. Men hos Gud finns vilan! Där vilar min själ, och fylls av hopp. Hos Jesus finns glädje och många löften om kraft att ta tillvara på. När de andra rösterna tystnar vilar jag hos Gud. Hos honom finns det nåd som mejar ner alla borden och all prestationsångest med kraft. Hos honom finns den röst som ger hopp och som visar allt som är vackert med livet, också mitt i sådant som är svårt. Jag behöver honom, och vilar hos honom.

Vila är inte fult. Vila är vettigt och livsnödvändigt! Både i vardagen och hos Gud.

Foto: pixabay.com
Olivia Preston
Student, Stockholm. I Insidans redaktion 2015-2018.
DELA
Föregående artikelEn annorlunda dag
Nästa artikelAtt hungra inför Gud