Elitidrottare lägger stor vikt vid träning, kost och vila för att få en så stark kropp som möjligt.  Särskilt inför OS lägger de mer fokus och tid än någon annan gång på just detta. Men även vi, som inte tränar på den nivån och med de kraven vet vad som bygger upp och vad som bryter ner kroppen. Beroende på vad vi stoppar i oss får vi snabb eller långvarig energi. När vi tränar blir vi starkare och får bättre kondition. Men det jag tror de flesta glömmer bort är vilan. Det är då vi återhämtar oss och kroppen får en chans att repa sig och bygga upp sig. Att vila är otroligt viktig!

Fundera på hur du gör när du vilar som mest. Är det när du har din smartphone i handen och håller dig uppdaterad med de senaste inläggen och kommentarerna, eller när du har hög musik i öronen? Behöver vi inte även vila från allt detta? Bibeln säger att vi bara hittar verklig vila och trygghet i Jesus, han som är större och bättre än oss alla.

Men att hitta balansen på vad som är lagom mängd träning, kost och vila kan vara svårt. Många hamnar i något av dikena av för mycket eller för lite på något av områdena. Det kan bli en hets och osund inställning till båda delarna. Då är det skönt att veta att Gud bryr sig om oss människor, både kropp och själ. Vi får erkänna att vi inte har eller orkar ha kontrollen för vad som är lagom, och lämna över det till Gud och låta honom leda och lära oss vad som är det bästa för oss.

Varje människas liv kan liknas vid ett lopp. Vi vet inte hur länge vi får springa här på jorden eller vad vi kommer stöta på. Bibeln har inte lovat oss enbart hejarop vid vår sida eller medvind. Ibland kan det vara en kämpig uppförsbacke framför oss, där vi inte ser slutet. Under vårt livslopp behöver vi ibland vila, ibland fyllas på och ibland utmanas och träna. Till det här loppet räcker det inte att äta fil och müsli på morgonen, utan vi behöver hämta kraften i den nåd som finns hos Kristus Jesus (1 Tim 2:1). Endast på grund av Guds nåd till oss får vi komma i mål i himmelen och ta emot den bästa guldmedaljen av dem alla!

Du mitt barn, hämta kraften i den nåd som finns hos Kristus Jesus.