En bit kladdkaka, en kopp kaffe, sällskapsspel eller bara en paus från alla måsten. I 20 år har denna mötesplats fått betyda mycket för många gymnasieungdomar. En plats att ställa sina frågor, diskutera med andra, brottas och växa på. Följ med till Caféet som ligger en trappa upp i ELMs missionshus i Ängelholm och läs om vad personalen har för tankar om arbetet och framtiden.

En solig sommardag, då vardagslunken känns avlägsen, träffar jag Erik Hector och Salome Hector för att ta en fika och prata om det där caféet som på något märkligt sätt tycks fastna i så mångas hjärtan. Båda har under flera år engagerat sig här. Erik är caféansvarig och Salome har varit både praktikant, ungdomsledare och som vikarie för Erik. Medan kaffet hälls upp skämtas det om hur kaffekonsumtionen ökade kraftigt i samband med att de började jobba på Café Engel.

Drivkraften har hela tiden varit att ungdomar ska få ett personligt möte med Jesus.

En annorlunda affärsidé

När jag ber dem förklara vad Café Engel är för något sitter de först tysta en stund och funderar, men sedan tar Salome till orda.

 • Det är en mötesplats, främst för ungdomar där det handlar om att få vara på sina egna villkor, bli sedd och få möta andra människor.

Erik fortsätter med att förklara:

 • Det är ett ideellt café där grundtanken egentligen inte är att driva ett café utan att dela det kristna livet genom att umgås med andra.
 • Det handlar helt enkelt om att tjäna, stryker Salome under.

Drivkraften bakom

När café Engel startades för 20 år sedan var det bara ett fåtal ungdomar som kände till det och kom dit. Men allt efter som åren gått har det blivit mer etablerat och i dag kan det komma runt 70 ungdomar under en dag. Drivkraften har hela tiden varit att ungdomar ska få ett personligt möte med Jesus. För att det ska vara möjligt måste man få komma som man är på sina egna villkor.

 • Hos ungdomar finns det ett enormt behov av mötesplatser som är kravlösa och att få möta människor som har tid. Det är även ett väldigt bra sätt att få dela det kristna livet på och få vittna. Jag tror att caféet får betyda mycket både för besökarna och för oss i personalen, säger Salome.

På frågan om Café Engel behövs idag är Salome och Erik helt eniga. Svaret är ja.

 • Det är ett oslagbart koncept att få ha livet man lever som utgångspunkt och bas. Det är något som ofta kan tappas bort när man talar om mission, menar Erik.
 • I vårt samhälle idag finns det få möjligheter till att fundera. Därför vill vi att caféet ska få vara en plats för möjlighet till reflektion kring de stora frågorna i livet, fortsätter Salome.

Det är en mötesplats, främst för ungdomar där det handlar om att få vara på sina egna villkor, bli sedd och att få möta andra människor.

Prövad men tacksam

 • Att jag har arbetat på Café Engel har förändrat mig på många sätt. Min tro växer nog som mest när jag ska praktisera den och där är caféet viktigt. Det har påverkat min syn och inställning till saker och ting, min syn på människor och synen på att tjäna människor och vad det gör med mig, berättar Erik.
 • Jag har mer och mer fått förstå och blivit ödmjuk över att tro inte är så enkelt och självklart, lägger Salome till.

Varje vecka finns det ett nytt tema på caféet för att uppmuntra till reflektion som kan vara allt från ”kärlek” till frågeställningar som: ”Hur kan det finnas en god Gud i en värld med så mycket ondska?”. Utifrån dessa teman hålls det även en andakt varje cafédag.

 • Att jobba på Café Engel sätter ens tro på spets, berättar Salome. Man blir synad när man ska leva budskapet och man inser att man inte har all den kärlek och allt det tålamod som man skulle vilja ha. Många gånger saknar man svar på frågor som cafégästerna bär på. Jag kan känna mig prövad, förvirrad, fascinerad men även väldigt tacksam över att jag har fått ta emot något som många inte har fått upptäcka än.

Framtidsplaner

När jag frågar om de hoppas att caféet ska få finnas kvar även i framtiden är de helt överens.

 • Ja, helt klart. Jag hoppas att själva grundtanken ska få finnas kvar, men att det ska finnas fler naturliga steg att komma vidare till bland annat ungdomsgrupp och förening, säger Erik.
 • Ja! Men då hoppas jag att det är ett vinstdrivande AB, haha! skämtar Salome. Det behöver inte bli större, det är lagom stort nu för att kunna möta människor. Däremot hoppas jag att heltäckningsmattan och möblerna är utbytta, lägger Salome snabbt till.

Byte av personal men samma Gud

I höst ska Benedicte Artman vikariera för Erik Hector som caféansvarig. Innan har hon både varit ungdomsledare i Ängelholm och volontär på Café Engel under ett år. Hon ser fram emot den nya utmaningen som ligger framför henne.

Även för henne ligger caféet varmt om hjärtat och hon tycker det är viktigt att det finns där och kan ge ungdomar en paus i plugget och uppmuntra dem att fundera över livet och tron.

 • Att arbeta långsamt med relationer gör att man får ett helt annat hjärta. Kärleken byggs upp allt eftersom och gör att det känns ännu viktigare. När man möter människor i deras vardag under lång tid blir hela det kristna livet viktigare. Det får en att inse hur otroligt beroende man är av Gud, konstaterar hon.

Det är med stor förväntan och med en längtan att Gud på nytt ska få visa sig både för personalen och för cafégästerna som vi står inför en ny termin på Café Engel. Gud har varit med och format caféet under 20 år och ska få fortsätta att göra sitt verk även i framtiden.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelFrid
Nästa artikelVarför ska man be?