Andrew Peterson vill berätta den stora berättelsen om vad Gud har gjort – genom sin musik och sina böcker, samt genom projektet The Rabbit Room och gemenskapen kring det. I oktober släppte han ett nytt album.

 

Den 9 oktober släppte den amerikanske artisten och författaren Andrew Peterson sitt tolfte studioalbum, The Burning Edge of Dawn. Vi ska här bekanta oss något med Peterson, hans musik och författarskap. Vi börjar med att åka till Oxford, England – en bra plats att börja på om man vill förstå Peterson.

För tio år sedan besökte Peterson puben The Eagle and the Child, där C.S. Lewis och J.R.R. Tolkien, författarna bakom de så älskande världarna Narnia och Midgård, under många år möttes över en öl för gemenskap och samtal kring sina senaste alster. Han insåg då själv vikten av gemenskap för att själv kunna skapa. Idén ledde så småningom till att Peterson grundade The Rabbit Room, en gemenskap, både fysiskt och på internet (rabbitroom.com), där författare, musiker och konstnärer på olika sätt försöker hjälpa varandra att berätta om vad Gud gjort, gör och kommer att göra i oss människor och i vår värld.

Och Peterson är just detta, en berättare. Ofta återkommer han till berättelser, och dess styrka att kunna förmedla sanning och skönhet till människor. Berättat har han i sin drygt 20-åriga karriär främst gjort genom musik. Hans sånger spänner över stora delar av ett människolivs spektra. Brottningen och glädjen han bjuder in sina lyssnare till sker med den Gud han sätter sitt hopp till, och de texter denne Gud har givit människan i Bibeln, som sparringpartners. De senaste åren har Peterson även skrivit en fantasy-tetralogi – The Wingfeather Saga. Böckerna utspelar sig i världen Aerwiar och handlar om Igiby-barnen, och om hur de blir indragna i kampen mot en Namnlös ondska som hotar att lägga världen under sig.

Så var ska man börja, om man vill utforska Andrew Petersons artisteri och författarskap? Författarskapet säger sig självt – läs böckerna. Vad gäller musiken finns det mer att välja på. Som tidig skiva rekommenderar jag Love & Thunder, som visar på Petersons förmåga att bjuda in till både Bibelns och vardagslivets berättelser. En senare skiva, som har kallats hans största verk, är Light for the Lost Boy. Här brottas Peterson med ondskan i världen och var den unga, oskyldiga pojke har tagit vägen, som han en gång var. Hans förmåga att berätta Bibelns stora berättelse kanske visar sig bäst i skivan om julevangeliet, Behold the Lamb of God. Utöver detta rekommenderar jag hemsidan The Rabbit Room. Här får man inblick i det Peterson och hans vänner vill göra: berätta Den Stora Berättelsen om vad Gud gör i oss människor och i världen, och hur allas våra livsberättelser får plats i den stora.

 

Se mer på www.andrew-peterson.com