Det kostar att vara kristen – Berättelser

Tack Open Doors!
Både information och en del texter i detta inslag har Insidan fått ta del av från Open Doors som arbetar för att stötta förföljda kristna och göra omvärlden uppmärksam på vilket stort problem förföljelse av kristna är.

1. Jesus eller familjen?

Mousa är en tonåring från Kamerun i Centralafrika. Majoriteten av befolkningen i Kamerun är kristna, men Mousas familj är muslimer. När Mousa började ifrågasätta den extrema muslimska tro han vuxit upp med fick han en bibel av en lokal pastor. Bibeln gömde han för sin familj och i hemlighet började han läsa i den.

Om jag någonsin hittar dig med den här boken igen, vet ingen vad jag kommer att göra med dig

En kväll när Mousa låg och sov hittade hans mamma den undangömda bibeln. Hon tog en pinne, slog på Mousa och sa:
– Om jag någonsin hittar dig med den här boken igen, vet ingen vad jag kommer att göra med dig. 

Mousa flydde från sin familj. Han mötte pastorn och de började prata om Bibeln. Mousa var medveten om att han skulle bli ännu mer isolerad från sin familj om han valde att bli kristen. Ändå gjorde han det.

2. Polisrazzia på ungdomslägret

Simon arbetar för organisationen Open Doors i Kina. När han en gång var med och anordnade ett kristet ungdomsläger dök plötsligt polisen upp. De utförde en razzia mot lägret, bad deltagarna att visa sina id-kort och skrev ner deras personnummer.

I Kina är det olagligt att delta i evenemang som kyrkan ordnar om man är under arton år. Det är även straffbart att ordna kristna läger för ungdomar. Simon berättar att ungdomsmötena hålls hemliga. I stället för att mötas i kyrkan ses de i mindre grupper på kaféer, i parker eller hemma hos varandra. När ungdomarna fyller i blanketter i skolan som frågar efter religion och skriver ’kristendom’ kan det hända att de blir hotade med att få dåliga betyg eller att inte kunna få ett examensbevis. 

I Kina är det olagligt att delta i evenemang som kyrkan ordnar om man är under arton år

Pastorn på lägret där Simon var med lyckades övertala polisen att det inte var ett kristet läger utan bara en samling ungdomar som mötts online. Om polisen inte hade trott på honom hade han riskerat böter eller att få sina ägodelar beslagtagna.

Efter att polisen lämnat lägret samlades alla för att prata om vad de varit med om. Ungdomarna var upprörda, en del var rädda, andra förvirrade. Simon minns speciellt en liten flicka som verkade förvirrad och lite rädd. Efter att de suttit och pratat en lång stund sa flickan:
– Nu vet jag att jag kan vara lugn därför att jag följer den ende sanne guden.

3. Lovsång från en fängelsetoalett

Hea Woo kommer från Nordkorea, det land i världen där förföljelsen av kristna är som allra värst. Barn i Nordkorea får ofta höra att Nordkorea är världens lyckligaste land och att resten av världen tillber deras ledare som solen. En som inte tillbad Nordkoreas ledare var Hea Woos man. Han tillbad Jesus och så småningom blev hela familjen kristen. År 1996 flydde han till Kina, men tillfångatogs och skickades till fängelse i Nordkorea. Varje dag blev han torterad i fängelset. Trots det avsade han sig aldrig sin tro. I stället delade han med sig av den lilla mat han fick, bad för de sjuka och delade evangeliet med de andra fångarna. I fängelset grundade han en underjordisk kyrka. Till slut dödades han för att han vägrade förneka sin tro.

Under tiden var livet utanför murarna inte särskilt enkelt. Det var så svår hungersnöd i Nordkorea att många dog av svält. Hea Woo bestämde sig för att fly till Kina med de av sina barn som fortfarande levde. De lyckades ta sig dit, men även Hea Woo blev tillfångatagen och förd tillbaka till Nordkorea. Nu var det hennes tur att hamna i fängelse.

Mitt inne i fängelset bildade hon en liten församling

Tillvaron i fängelset innebar allvarlig hunger och både fysisk och psykisk tortyr. Trots det slutade inte Hea Woo att lovsjunga Gud. Mitt inne i fängelset bildade hon en liten församling. Deras kyrka var de smutsiga, stinkande toaletterna. Där inne samlades de och viskade tillsammans fram orden till Amazing Grace. Ibland sjöng de till och med helt tyst för att inte bli upptäckta.

Så småningom släpptes Hea Woo från fängelset och i dag bor hon i Sydkorea. Hea Woo berättar att lovsången och tillbedjan hjälpte henne och hennes vänner att se på Jesus i stället för all smärta, stank, rädsla och orättvisa.
– Lovsång och tillbedjan är motgiftet mot modfälldhet.

Materialet till berättelsen är delvis hämtat från NorthKoreaExposed.com

4. Bibelverser på toapapper

Gideon kommer från Eritrea. Han hamnade i fängelse på grund av sin kristna tro. I fängelset beordrades han att skriva under ett papper på att han skulle sluta att läsa Bibeln, sluta att be och inte träffa mer än en person. Gideon vägrade att skriva under. Han blev slagen så våldsamt i fängelset att han nästan dog, men Gideon såg det som en ära att få tillhöra Jesus. Han minns att han tänkte medan de slog honom:
– Herre, jag ber, förlåt dem. De vet inte vad de gör mot mig, men jag ger dig min själ att vila i din hand.

Varför avsäger du dig inte din tro och lever ett lugnt liv?

En dag lyckades man smuggla in en bibel i fängelset utan att vakterna märkte något. De kristna fångarna rev ut sidor ur bibeln för att kunna dela ut till de olika cellerna. Gideon fick ansvaret att koordinera utdelandet. Det enda papper han hade tillgång till var toalettpapper så han använde det för att skriva ner bibelverser. En dag hittade regimens säkerhetsagenter papperna. När de förstod att det var Gideon som skrivit dem blev han allvarligt torterad under flera månader.

En av dem som slog honom frågade en gång varför han var beredd att betala ett så högt pris.
– Varför avsäger du dig inte din tro och lever ett lugnt liv?
– För mig är Guds ord liv, svarade Gideon.

5. “Guds ord och fängelsetiden gjorde mig starkare”

En hemligt kristen från Centralasien berättar:
Mitt liv var eländigt och jag försökte begå självmord flera gånger. Men så lärde jag känna Gud genom en kristen familjs liv. När jag såg hur de relaterade till varandra, fick jag hopp. Slutligen tog jag emot Jesus och inom en månad lämnade jag alla mina dåliga vanor: alkoholmissbruk, droger, våld. All tomhet i mitt liv försvann. Jag fylldes av Guds kärlek.

Guds ord och fängelsetiden gjorde mig starkare

När människor började att förfölja mig, var jag glad eftersom jag såg samma mönster i Bibeln. Jag hade lärt mig psalm 150 utantill. När jag satt svårt sönderslagen i fängelset mediterade jag över den psalmen. Trots oerhörd press avsade jag mig aldrig Kristus. Guds Ord och fängelsetiden gjorde mig starkare.

DELA
Nästa artikelDynamit bland raderna
Linnea Svensson
Stockholm. I Insidans redaktion 2016-2020.