Vi for till USA för att sjunga om, för och med Jesus. Vi sjöng i 15 kyrkor i sju stater och åkte 300 mil i buss. Vi träffade många nya människor, såg nya platser och fick otaliga upplevelser att minnas. Det var händelserikt, det var fantastiskt, och Gud visade att han var med!

Canticum

Ålder: Gymnasieåldern och uppåt

Övningsplatser: Strandhem, ELF-kapellet i Kristianstad, Hässleholms missionshus och Filippi i Lund

När: Varannan vecka under terminerna (kalender finns på körens hemsida, canticum.eu)

För vem: Alla som vill! Dyk upp på en övning och prova på.

”Vi” är Canticum, en kristen ungdomskör från Skåne och Blekinge. Vi tycker om att sjunga tillsammans och vill att vår sång ska få leda människor till Gud, och påminna om Guds enorma kärlek till oss. Genom Canticum vill vi lovsjunga Gud, och det är även ett sätt att umgås med honom. För att få göra detta brukar vi göra en turné varje sommar, och i år gick resan till USA.

Så i mitten av juni for vi iväg, förväntansfulla och nervösa. Vad skulle vi få vara med om? Skulle det bli jobbigt, roligt, galet? Vi var 44 ungdomar (senare 47, när vår pianist med familj anlände) som skulle fara till okända platser, sjunga och prata på engelska och bo hos vilt främmande familjer.

Längs östkusten

Vi for från New York, genom de gröna böljande landskapen i norr, genom den amerikanska södern och hamnade till slut bland Floridas palmer. Längs vägen sjöng vi i 15 kyrkor. Det var både härligt och ansträngande att få resa och sjunga så mycket, och träffa många nya människor. Vissa dagar var lediga, dem använde vi bland annat till vila och sightseeing.

”Vi fick höra av många som lyssnat att det betytt mycket för dem och deras tro”

En dag på turnén såg i princip ut såhär: vi åt frukost hos värdfamiljen där vi sovit, for till kyrkan där vi sjungit kvällen innan, hoppade på vår buss och åkte till ett köpcenter, en park eller liknande där vi åt de lunchpaket vi fått av värdfamiljen. Därifrån åkte vi till nästa kyrka, övade, fick mat, och hade konsert. Efter konserten mötte vi upp med nästa värdfamilj, där vi tillbringade natten.

Mission för andra och för oss

En av själva huvuddelarna i resan var de konserter vi hade i kyrkorna. Under konserterna sjöng vi runt 10 sånger, varvat med två vittnesbörd vi själva turades om att hålla, en andakt av någon i församlingen (oftast pastorn) och information om resan.

”När det var jobbigt började jag att tänka djupare över vad våra sånger handlar om, och upptäckte hur Gud talade till mig igenom dem”

Även om resan kallades för ”turné” var den i själva verket en missionsresa, och inför våra konserter bad vi mycket om att Gud skulle möta människor genom oss, våra vittnesbörd och vår sång. Och det gjorde han! Vi fick höra av många som lyssnat att det betytt mycket för dem och deras tro. Också för oss i kören blev resan en uppmuntran i tro och en påminnelse om Guds kärlek. När man sjunger så mycket om något, hänger med Jesus och är i en kristen gemenskap gör det skillnad.

En resa med Gud

Under första delen av resan hade vi en del problem med vår buss. Då fick jag öva mig i att lita på Gud. Det var jobbigt, för vi visste inte hur det skulle gå och om det skulle lösa sig. Men Gud vet så mycket bättre än vi och har alltid hand om oss, även när vi tänker att vi måste prestera själva för att övervinna ett problem! Gud löste allting så smidigt – det var många saker som föll på plats, som vi inte styrde över själva.

När det var jobbigt började jag att tänka djupare över vad våra sånger handlar om, och upptäckte hur Gud talade till mig igenom dem; om tröst, att han alltid är med oss och att vi aldrig behöver vara rädda. Jag tror att det finns många fler exempel på hur Gud använde USA-turnén för att tala till människor. Han var med oss, är med oss och är sannerligen värd att lovsjungas.

Sjung för HERREN en ny sång, sjung för HERREN, hela jorden! Sjung för HERREN, lova hans namn, kungör hans frälsning dag efter dag! (Ps 96:1-3)