”- Kollekten går i dag till vår utlandsmission”, ” I dag ber vi särskilt för vårt missionsarbete i Peru”. Detta har vi kanske hört många gånger, men vet vi egentligen vad det är vi stödjer, både ekonomiskt och framför allt genom våra böner? Här kan du läsa om ett exempel på det.

Klockan är halv åtta på morgonen och jag och Karin lämnar vår lägenhet för att bege oss ner till platsen där missionens minibuss ska hämta upp oss. Vi möts för ovanlighetens skull av ett lätt sommarregn när vi öppnar dörren och regnet följer oss hela vägen ut till San Antonio, en by som ligger ungefär 25 minuters bilfärd utanför Chiclayo.

När vi kommer fram till mötesplatsen står redan några av församlingens medlemmar och väntar på minibussen som ska fyllas till bredden (minst 16 personer) och ta oss ut till San Antonio. Här anordnas för femte året sommarbibelskolan, CLET. CLET står för Lutherskt Center för Teologisk Undervisning. Detta läger pågår i fyra veckor, måndag till fredag mellan 8.30-13.00.

För att ge vidare

När vi kommer fram bjuds vi på kaffe och te. Alla går runt och småpratar lite, äter sin medtagna frukost och väntar på att undervisningen ska sätta igång. Dagen börjar med en kort morgonbön som idag leds av en ung kille från byn, Emanuel.

Om vi trodde att regnet skulle få svalka oss hela dagen, trodde vi riktigt fel. Snart sitter vi som alla andra dagar på CLET och svettas i värmen. Vi undrar vad det är som kan få cirka 25 personer att sitta och lyssna i timmar i det minst sagt syrefattiga, varma rummet. I första pausen frågar vi Neysser, 20 år, varför han tar sig till CLET varje dag. Han säger att han bestämt sig för att lära sig mer om Gud för att senare kunna undervisa andra om det han lärt sig. Neysser beskriver också CLET som en plats där ledare kan formas och som en hjälp till att upptäcka planen Gud har för hans liv. Att utrusta och utbilda nuvarande och kommande ledare är ett av huvudsyftena med CLET. Både jag och Karin blir väldigt glada när vi hör hans svar eftersom Neysser är en kille som inte varit med i kyrkan så länge. När vi frågar hans kompis Ana, 18 år, som sitter bredvid vad hon har fått med sig från CLET så här långt svarar hon att det gett henne en djupare kunskap om Gud och att hon idag, då undervisningen handlat om dopet, bättre förstår vad dopet betyder för henne. Härligt!

Uppmuntran till DIG

Rasterna känns på tok för korta och väldigt snabbt blir det dags för lektion två. Timmarna går och stundtals orkar vi hänga med bra i vad som sägs men emellanåt har vi svårt för att koncentrera oss på spanskan i värmen samtidigt som magen börjar kurra. Hela förmiddagen har kyrkans ”mamma” Julia lagat mat till oss. När klockan är ett och undervisningen slutar bjuds vi på en risröra med skaldjur. Under middagen frågar vi Maycol, 21 år, vad han tycker är bra med CLET. Just den här veckan handlar delar av undervisningen om vår lutherska identitet och Maycol poängterar att det är viktigt att lära sig om sin historia och känna till hur våra kristna förfäder kämpade för att sprida evangeliet till andra. Han vill också uppmuntra sina bröder och systrar i Sverige, alltså dig och hela ELM, att delta och stötta i den uppgift Jesus har gett oss; att sprida budskapet om Jesus till alla nationer och människor som inte känner honom. Maycol berättar också om hur han tidigare inte kände Jesus och hur han genom olika vänskapsrelationer kom i kontakt med kyrkan. Han beskriver att det var genom Guds ord som det skapades tro i hans hjärta: I dag är han medlem och en väldigt aktiv sådan.

Snart sitter vi som alla andra dagar på CLET och svettas i värmen”

Tack till dig

CLET anordnas för att ha möjlighet att ge församlingarnas medlemmar koncentrerad bibelundervisning. ELMs mission är med och betalar för CLET, men som det ser ut i dag är det ett samarbete mellan missionen och kyrkan i Chiclayo, IELCH. Därför kan du, nästa gång du ger kollekt till ELMs utlandsmission eller ber för missionen i Peru tänka extra på Neysser, Ana och Maycol och vad CLET får betyda för dem.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelGud i nuet
Nästa artikelÄr Gud enbart god?