En andakt kan se ut på många olika sätt. Därför har Insidan bett fem frivilliga testpersoner att under en månads tid testa på varsin andaktsform. Under testet har de fört loggbok över sina upplevelser. Vi ska nu få ta del av några av deras tankar och erfarenheter.

ANDAKTSBOK


Testperson
: Hugo Johansson, 16 år, Utvälinge
Andaktstyp som testas: Andaktsboken Accent

Förväntningar: Jag tror att det kommer att vara en rolig och givande utmaning. Det kommer nog bli både kul och lite jobbigt. Jag hoppas och tror att min relation med Gud kommer att stärkas eftersom att jag kommer att hänga med honom varje dag.

Dag 1: Det var faktiskt ganska najs. Jag läste andakten vid frukosten både för att kunna tänka att Gud är med mig hela dagen, men även för att det är najs att börja dagen med en andakt.

Dag 8: Dagens text slutade med att Jesus hade vunnit över ondskan, vilket är sjukt najs att höra eftersom att när man känner att man har gjort något dåligt, så är det gött att höra att Jesus redan har vunnit över ondskan.  

Dag 22: Jag tyckte att dagens text var bra och jag höll även en andakt om den här texten på min ungdomsgrupp. 

Sammanfattning: Jag tyckte faktiskt att utmaningen var ganska rolig. Det var extremt najs att få in en andakt varje dag. Andakterna var ibland ganska svåra att förstå men ibland pricksäkra så att man verkligen förstod allt. Jag tror faktiskt att jag kommer att fortsätta att läsa Accent, men att jag kanske gör det varannan dag eller när jag har tid. Jag skulle faktiskt kunna rekommendera er att göra detta eftersom det är riktigt najs att ha en andakt varje dag och det är även gött att hänga med Gud varje dag.

TYSTNAD

Testperson: Alice Nilsson, 20 år, Oslo
Andaktstyp som testas: Ta tid för tystnad med Gud och lyssna in hans röst

Förväntningar: Jag tror det kommer gå bra, men det kan vara svårt ibland med rutin. Jag vet att det är ganska lätt att försvinna ut i något annat när jag ska sitta i stillhet med Gud. Men jag tror och hoppas verkligen att det kommer vara till stor betydelse för mig och min relation med Gud. Jag tror att varje liten stund vi får med honom ändrar vår relation med honom på ett eller annat sätt.

Dag 1: Det var lite svårt att hålla fokus. Var så trött så tankarna åkte gärna till något annat men jag försökte att hela tiden be Gud att möta mig. Det första jag upplevde var en bild av två händer som knådar en deg. Och en röst som sa, ”det behövs tid och arbete för att få den färdig”. Så tror jag det är med oss människor. Gud arbetar hela tiden med oss men det krävs tid. Det går inte på en timme eller en dag. Nej, jag tror det tar hela livet innan han har arbetat färdigt med oss. 

Dag 9: Flera gånger försökte jag be Gud om tilltal men jag kände inte att jag fick svar. Nu när jag skriver det inser jag att det kanske inte var ett direkt svar han gav mig, men en sak vet jag och det var att jag fick somna i hans namn. Med honom med i mitt samtal somnade jag. Det är så fint att få göra det och vara medveten om att Gud är där.

Dag 25: I dag påminde Gud mig om ett samtal jag hade på frukosten med en förälder till en av de nya eleverna på skolan. Han hade varit tidigare missbrukare men nu jobbade han med att nå ut med evangeliet till folk på gatorna. Tänk vad vår Gud kan göra med människor!

Jag trodde inte Gud hade så mycket att säga, men det hade han minsann och dar!

Sammanfattning: Alltså, jag tycker att det har varit helt fantastiskt! Det har varit en period där jag fått inse hur mycket Gud har att ge. Bön för mig har tidigare inneburit att jag ska snacka, men jag har insett att bön är så mycket mer än det. Bön är inte en monolog utan en dialog. Det var konstigt i början att lämna tyst och låta Gud prata, men det har varit så värt det. Det var inte alltid lätt att ta sig tid till det, men jag har aldrig ångrat de gånger jag gjort det. Jag har aldrig gjort något liknande förr, men jag önskar verkligen att det ska vara något jag fortsätter med, jag vill fortsätta lyssna efter vad Gud har att säga. Det bästa är att Gud har fått ge mig så mycket gott; en del nya tankar men också påminnelser om sånt jag glömt. Jag trodde inte Gud hade så mycket att säga, men det hade han minsann! Rekommenderas varmt!

DAGENS BIBELVERS


Testperson:
Alma Röstin, 17 år, Kristianstad
Andaktstyp som testas: Läsa “dagens bibelvers” i YouVersions bibelapp

Förväntningar: Jag tror testet kommer gå bra. Att läsa ”dagens bibelvers” blir lätt en grej jag gör utan att riktigt tänka på vad jag läser. Med hjälp av testet blir det enklare att reflektera och fundera över textens betydelse och vad den innebär.

Dag 1: Ett bra sätt att starta dagen. Riktigt gött att börja den med att läsa Guds ord.

Dag 13: Nu börjar skolan komma igång på riktigt och då behövs en paus mitt i plugget. Riktigt gött att ta del av Guds ord mitt i allt annat som pågår runt omkring.

Riktigt gött att ta del av Guds ord mitt i allt annat som pågår runt omkring.

Dag 17: Andakten går fortsatt bra och jag märker verkligen skillnad. Hade det handlat om flera kapitel hade jag förmodligen inte gjort det varje dag, men en vers går väldigt enkelt att läsa, vilket gör att man får in rutinen lättare.

Sammanfattning: En väldigt enkel andakt, men riktigt najs att ta del av Guds ord varje dag. Det går inte att skylla på att man inte har tid. Nackdelen är att det inte blir en särskilt utvecklad andakt. Varierande från dag till dag, beroende på vilken vers. Jag rekommenderar absolut denna andaktsformen. Jag tror absolut den funkar för alla och jag vet att jag själv kommer att fortsätta med den.

BIBELKOMMENTAR

Testperson: Emma Larsson, 22 år, Örkelljunga
Andaktsform som testas: Läsa Johannesevangeliet med hjälp av bibelkommentaren Förklaringar till Nya testamentet av Bo Giertz

Förväntningar: Mina förväntningar inför testet är goda, men det blir nog inte helt lätt att hålla den här andaktsformen varje dag.

Dag 1: Igång! Tog fram glitterpennorna och gjorde peppande papper med en ruta för varje dag att kryssa i.

Dag 5: Tänker att bibelkommentar-läsning är lite som att ha sköna skor. Det är gött, men när man går i dem varje dag är det så naturligt att man inte tänker på hur oskönt skavet hade varit om man hade haft skor som inte är bra för en.

Dag 9: Note to self: Bibeln är så bra, men det blir ändå mest jobbigt att läsa när man aktivt måste hindra ögonen från att se i kors eller blunda. Ta det hellre tidigare på dagen!

Dag 25: Jag läser mycket i slutet för att hinna med hela boken. Blir en myslördag med mycket tid och evangeliet berör på djupet. Wow. För mig har det varit mycket mer glädjefyllt att läsa längre bitar av boken de dagar när jag har tid och lust, än att läsa korta snuttar dagar när jag inte har så mycket tid avsatt.

Sammanfattning: Många dagar blev det att läsningen bara var något jag ville ha gjort för sakens skull och det gillade jag inte. Jag kommer fortsätta använda bibelkommentarer online om det är en text jag undrar extra kring. Min favoritgrej med denna metod är att få översättningen från grekiska mer förklarad. Jag rekommenderar bibelkommentarer som en hjälp till att stanna upp och förstå bibeltexten, och speciellt till den som gillar att läsa och vill fördjupa sig. Något som jag gärna vill tipsa om är att inte låta andakten, oavsett om det är bibelläsning med hjälp av en bibelkommentar eller något annat, bli det enda du gör tillsammans med Gud. Lev hela livet medveten om Guds närvaro! 

LOVSÅNG


Testperson:
Linus Bergström, 18 år, Bjärlöv
Andaktstyp som testas: Lyssna på lovsång en liten stund om dagen

Förväntningar: Jag har inga riktiga förväntningar inför testet. Det ska bli gött att få in lovsången som ett måste varje dag, även om jag redan lyssnar en hel del på lovsång. Dock känns det som att det kommer vara svårt att hålla rätt fokus under hela testet, det kommer nog vara lätt hänt att man flyger iväg i tankarna eller hänger med i låten precis som vilken annan låt som helst.

Dag 1: Hade lovsång i högtalarna när jag körde hem från kyrkan i dag. Blev en go stund där jag fick fortsätta tillbringa tid med Gud i bön och tacksägelse. Skön start!

Det här var toppen!

Dag 9: Det börjar numera kännas som en rutin att alltid sätta på någon lovsång på väg till skolan. Jag har testat att slumpa låtarna i min lovsångslista de senaste dagarna i hopp och bön om att Gud ska säga något till mig genom sångerna. Det har han gjort!

Dag 13: I dag var en dag som jag var opepp på lovsång så jag fick tvinga mig till en stunds lyssnande. Jag har tjatat ut en hel del låtar nu.

Dag 17: Var trött och nere en stund i dag. Vid sådana tillfällen brukar jag lyssna på Hillsong, så också i dag. ”So will I” och ”What a beautiful name” är så goa då!

Dag 21: Skön helgdag, maxade lovsång i bilen, blev en hel del gospel.

Sammanfattning: Det här var toppen! Ganska svårt att göra det till en vana samt att lägga ner fokus så att man kan få ut något av det hela, men jag rekommenderar verkligen det. Framförallt till dem som har lite svårare att ta tid till andakter i vardagen. Det är en enkel andaktsform som i princip inte kräver någonting.

Linus lovsångstips:
So Will I (100 Billion x)– Hillsong UNITED
What A Beautiful Name/Agnus Dei -Travis Cottrell
How deep the father’s love for us – Phillips, Craig & Dean
Reign – Kurt Carr
My World Needs You – Kirk Franklin
Look To The Son – Hillsong Worship