Gospelmusiken uppstod i samband med en rörelse för alla människors lika värde på 50- och 60-talen i USA. Även i dag sjungs det gospel med samma syfte, till exempel i Svenska Gospelverkstaden. Lovisa Elenäs berättar om deras arbete.

Att åka ut till barn och ungdomar på skolor och i församlingar och försöka få dem att sjunga – sjunga gospel dessutom – och lära dem om afroamerikaners historia är något som kan verka skräckinjagande för många, men inte för oss.

Faktaruta:
Svenska Gospelverkstaden arrangerar olika workshops med svenska och utländska instruktörer. I samarbete med Glimåkra folkhögskola erbjuder de en fördjupande gospellinje. De lär ut gospel på skolor och redovisar resultatet med en föreställning – Keep the dream alive.

Läs mer på gospelverkstaden.se

 Gospel då som nu

Vi i Svenska Gospelverkstaden jobbar med att inspirera barn och ungdomar genom att sjunga med dem och berätta den historia som vi tycker är så viktig, även i dagens samhälle.

Martin Luther King är en central person för oss, och en stor förebild. Han var pastor och den mest kända ledaren för medborgarrättsrörelsen i USA på 1950-och 60-talen. Han drömde om att alla människor ska behandlas utifrån ett lika värde och att kärleken ska utplåna hatet i världen. Det är den drömmen vi vill förmedla till barn och ungdomar runt om i Sverige.

”I have a dream that my four little children, one day will live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character.”

“Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.” – Martin Luther King

Martin Luther King drömde om att alla människor ska behandlas utifrån ett lika värde.

 Gospellinjen

I min utbildning – jag går andra året på Svenska Gospelverkstadens gospellinje – har vi stort fokus på körledning och gospelmusikens historia. Jag får också åka med när Svenska Gospelverkstaden gör gospelprojekt av olika slag – i skolor med elever, och i församlingar med konfirmander och ungdomsgrupper. Där får jag praktisera det jag lär mig. Jag får prova på allt, från att hålla i uppsjungningar och lära ut låtar till att vara med och berätta om Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen.

Faktaruta:

Medborgarrättsrörelsen

En kamp som drevs under 1950- och 60-talen för lika medborgerliga rättigheter för alla medborgare i USA, med speciell betoning på att den svarta befolkningen skulle få samma rättigheter som den vita.

I have a dream

Eftersom vi pratar mycket om Martin Luther Kings dröm så tycker vi att det är viktigt att alla deltagare får tid att reflektera och formulera egna drömmar. Det här är min absoluta favoritstund under projekten för här får man verkligen se hur gospelprojektet berör deltagarna. Drömmarna varierar – från drömmar som deltagarna har för sitt eget liv till drömmar om den värld vi lever i.

Öppnade ögon

Jag tror att Svenska Gospelverkstaden får betyda väldigt mycket för många. I många fall är vi en ögonöppnare för människor, dels genom att behandla alla människor lika och säga att du är älskad för just den du är, dels genom att berätta att det som vi tror är historia upprepar sig ännu idag. Alla människor behandlas inte jämlikt. Vi behandlas fortfarande olika beroende på var vi kommer ifrån och hur vi ser ut. Det här är något som vi alla måste jobba på, att se alla människor med samma öppenhet och kärlek. Tillsammans kan vi förändraden värld vi lever i.

“When we believe in God´s creation we do believe in every man, to be the crown of God´s creation, the fulfillment of his plan. Weather you´re black or white or yellow you are so precious in His sight. If you are troubled down or lonely. He´ll be with you through the night ”

(Ur When We Believe (In God’s Creation) av Lasse Axelsson, en låt som Svenska Gospelverkstaden brukar lära ut på skolor.)

Foto: Från vänster, Lasse Axelsson, Calle Gansén, Hanna Olofsson, Andreas Hemström, Sara Brannäs, Lovisa Elenäs och Karalina.
DELA
Föregående artikelIsraels ljuvlige sångare
Nästa artikelGud stoppade Fanny från att ta sitt liv