Insidan testar retreat

Reträtt! Ett ord som man ofta hör när en sida i en strid måste fly. Som kristen måste man också dra sig tillbaka ibland. Att åka på en retreat är en perfekt möjlighet för just det.

Retreat – organiserad vila

Jag fick i våras chansen att delta i en organiserad retreat – min första! När man är på retreat pratar man inte med någon och man pausar helt från t.ex. telefon och dator. Skillnaden mellan att bara ”fly undan vardagen” och att ta en retreat är att retreaten är väldigt organiserad. Den är till för att ge en eller ett par dagar där man kan få ta kontakt med Gud. Bevara ordningen och ordningen ska bevara dig!

Det gör man dels genom att skala bort allt som påverkar oss utifrån, så att vi ostört kan be, läsa Bibeln och vara inför Guds ansikte. Man har också ofta fasta hållpunkter under dagarna. Man kan till exempel läsa tidebön (färdiga böner inspirerade av bibelverser), ha mässa med nattvard eller ha små bibelstudier. Att ta retreat är alltså både att vila från allt utifrån och att söka Gud under tystnaden och stillheten.

Ut i öknen

I Hoseas bok 2:14 står det att Gud ska föra ut människan i öknen och tala till hennes hjärta. I öknen störs hon inte av allt runt omkring och kan lägga allt fokus på Gud. Vidare står det i evangelierna att Jesus ofta drog sig undan för att be, och att detta var grunden för hans relation med Fadern. Vi får också dra oss till en ödslig plats för att slippa alla intryck runt omkring och ge Gud allt fokus.

“Var jag än slog upp min Bibel och läste, kände jag att Gud talade tydligt till mig.”

Gud uppenbarar sig

En sak som fick betyda mycket för mig under vår retreat var att jag fick en större respekt och förståelse för Gud, särskilt för hans Ord, Bibeln. Redan första dagen fick jag ett helt annat fokus i bibelläsningen än jag brukar ha. Andra dagen blev det ännu starkare, och under tredje dagen upplevde jag något väldigt häftigt. Var jag än slog upp min Bibel och läste, kände jag att Gud talade tydligt till mig. Det blev så starkt att jag behövde vila mellan styckena. Något sådant har jag aldrig upplevt när jag läst Bibeln i sängen på kvällen.

En riktig relation

Det kan vara obehagligt att möta total tystnad. För många av oss är det en väldigt främmande grej, för andra faller det sig helt naturligt. Men det är viktigt att vi ibland låter Gud få allt vårt fokus. Vi är kallade till en personlig relation med Jesus, inte en flummig fantasirelation, utan en relation där vi pratar med, och ger tid till honom!

Vi kan nå detta både genom kortare stunder av tystnad i vardagen, och under retreater som sträcker sig över flera dagar. Så nu vill jag lämna över pinnen till er och uppmana er att testa – ge Gud möjligheten att tala till er personligen. Prova att ge honom allt fokus!

Loggbok

Dag 1: Tystnaden är lite konstig, fast väldigt skön! Den lägger sig som ett täcke över mig. Får mycket tid att tänka.

Det känns som att saker som brukar oroa mig försvinner under tystnaden. Jättemärkligt, men hur skönt som helst.

Dag 2: Det är väldigt lätt att be. Jag behöver inte sitta och pressa ihop ögonlocken och be med fina ord. Jag kan bara säga till Gud ”kan inte du hjälpa mig med det här?”, eller ”jag är väldigt glad över det här”. Gud blir plötsligt väldigt nära, på ett helt nytt, men ändå naturligt, sätt.

Tystnaden gör också Gud större på något sätt. Det känns som att jag förstår lite av hans väldiga oändlighet. Det är svindlande!

Dag 3: Gud känns verkligen väldigt närvarande. Bibeln talar på ett nästan överväldigande sätt, det känns som att många saker jag inte riktigt fattat innan är mycket tydligare nu. Som att saker jag bara kunnat tänka på nu får plats i hjärtat också. Det är fantastiskt.

Dag 4: Retreaten är slut. Det är skönt att prata med sina kompisar och lyssna på musik igen, men jag är övertygad om att det inte är sista gången jag gör något sånt här!

Insidan tipsar:
Är du sugen på att testa retreat? I Sverige erbjuder en del kristna gårdar denna möjligheten, bland annat: Breanäs Missionsgård, Östra Göinge; Killan, Lund; Bjärka Säby, Linköping; Wettershus, Gränna; Åhs stiftsgård, Ljungskile.