Julen är en tid av gemenskap och glädje. Men vem firar med dem som inte har någonstans att fira eller någon att fira med? Insidan möter Anette och Marie som arbetar bland de hemlösa mitt ibland oss.

Det är någon vecka innan julafton och jag stressar genom Kristianstads gator med min lista av måsten att hinna med innan jag kan slappna av tillsammans med nära och kära. Tankarna går till allt det där mysiga vi kommer ha tillsammans. Julmusik, glögg och julklappar. Där vid sidan av ingången till en av de större affärerna sitter en hopkrupen person. Ingen verkar lägga märke till honom.. eller henne för inte heller jag stannar länge nog att ens se mer än att det är en person som sitter där med en pappmugg vid fötterna. I efterhand kommer tankarna. Ska inte de hemlösa också få känna av gemenskap, glädje och allt annat som hör julen till?

En mötesplats

Anette Danielsson och Marie Berg jobbar som diakoner i Heliga Trefaldighets församling i Kristianstad som har mycket verksamhet bland hemlösa, alkoholister och narkomaner. Bland annat driver församlingen en mötesplats med café för människor som hamnat lite utanför samhället. Anette och Marie tycker att det är härligt att caféet får vara en så central verksamhet i församlingshemmet. Gästerna på caféet kan verkligen känna sig hemma och sedda här. De är en lika självklar del av vardagen här som körsångare, föräldrar med barn på babyrytmiken och förtroendevalda på väg till sammanträden.

Personen är i fokus, inte vad de gjort eller gör, inte att man tar droger eller dricker utan människan bakom.

Jag ber Anette att förklara vad det betyder att vara diakon; ”diakoni är uttryck för tjänande, att alltid stå på den svages sida, att stå upp för den som ingen kämpar för och vara ett ’vikarierande hopp’ för den som inte själv orkar tro på en framtid”. Anette jobbar också med utveckling av volontärsarbete, det vill säga frivilliga arbetare i församlingen. Hon berättar att det är cirka 25 volontärer som hjälper till med diakoniarbetet i församlingen och utan deras hjälp hade inte arbetet kunnat fungera. Hon berättar att församlingen håller kurser för att lära människor att bli bra volontärer. Där tar de bland annat upp hur man bemöter någon som är fast i ett beroende och hur man sätter gränser för hur mycket man orkar och kan hjälpa till när behovet är stort.

WWJD

På mötesplatsen blir varje människa sedd och bemött. Personen är i fokus, inte vad de gjort eller gör, inte att man tar droger eller dricker utan människan bakom. Jesus och evangeliet finns med som en drivkraft i arbetet hela tiden. WWJD – vad skulle Jesus ha gjort, hur hade han mött dessa människor? Alla som kommer är medvetna om att caféet är kyrkans verksamhet och ibland blir det samtal kring Jesus och Gud på de hemlösas villkor. Som diakon eller volontär här får man leva evangelium, det är en naturlig del av arbetet att föra vidare den ovillkorliga kärleken som alla kan få del av. Många av besökarna i caféet går gärna till kyrkan och tänder ljus och ber, eller sover en stund.

Inre hemlöshet

Många av de människor som kommer behöver ett sammanhang som inte är i missbruket eller den psykiska sjukdomen. Caféet erbjuder en plats för dem där de kan komma som de är och bli respekterad och accepterad. Många har också en hemlöshet i sig själva, bristande identitet, maktlöshet och ett sökande efter meningsfullhet. Att komma till caféet varje dag kan vara ett sätt att lindra denna hemlöshet. De erbjuds fika, samtal med andra gäster och volontärer, de kan även få ett ombyte kläder i Second Hand butiken som också drivs i kyrkans regi.

De som arbetar på caféet ser en positiv respons från de hemlösa, men poängterar att besökarna aldrig ska hamna i en tacksamhetsskuld. Trots det är det svårt att komma ur ett helt liv av beroende och många faller tillbaka i sitt missbruk. Men det finns exempel på personer som arbetat sig upp ur sina problem och skaffat sig både jobb, familj och hem.

Ge vidare i jul

Eftersom flera av personerna som besöker caféet har en problemfylld bakgrund tar man inte emot volontärer under 18 år. Det krävs ett visst mått av livserfarenhet för att möta en person som exempelvis har en kriminell bakgrund och som lever i ett beroende. Däremot finns det alltid människor i allas närhet som är i behov av någon form av hjälp, framförallt såhär i juletid. Håll ett extra öga öppet för någon i din närhet som skulle behöva få uppleva lite utlevt evangelium.