Halvöppna dörrar och underjordiska kyrkor

Hela världens blickar var vända mot Kina under OS. Människor från hela världen invaderade det tidigare så stängda landet. Det gjorde det också möjligt för 31 kristna ungdomar från Sverige att under tre veckor missionera i landet.

När kulturrevolutionen i Kina startade 1966 beslöt kommunisterna att utrota all religion. Sedan dess har de kristna i landet varit förföljda. När den diktatoriske ledaren Mao dog 1976 blev det återigen tillåtet att vara kristen. De kristna andades ut. Men i dag är utländska missionärer fortfarande förbjudna i Kina och det är bara den statliga Tre själv-kyrkan som accepteras. På senare år har många kineser kommit till tro på Jesus och enligt flera källor finns det i dag 85–100 miljoner kristna i landet (Kina har totalt 1,3 miljarder invånare).

Våra kontakter i Kina kunde råka illa ut om det upptäcktes att vi var missionärer.

Men de flesta kristna vill inte vara med i Tre själv-kyrkan eftersom den kontrolleras av staten. Därför har det startas mängder av hemförsamlingar över hela Kina – så kallade underjordiska kyrkor. Eftersom dessa inte är accepterade av staten får de kristna stå ut med att leva ut sin tro i hemlighet och ständigt riskera att staten spionerar på dem. Det har också lett till att många kristna ledare fått sitta i fängelse under många år och där genomlida hemsk tortyr. Trots detta är det varje dag uppemot 5 000 kineser som blir kristna (närmare 2 miljoner om året).

Avbrutet samtal

I Kina finns det runt 1 miljon personer anställda för att kontrollera alla kontakter med omvärlden via telefon, sms eller mail. På grunda av detta fick vi under vår tid i Kina inte ha någon kontakt alls med familj och vänner. Våra kontakter i Kina kunde råka illa ut om det upptäcktes att vi var missionärer. Vår ledare berättade om en kompis till honom som var i Kina och ringde en vän i Tyskland. När de hade pratat ett tag kom en tredje röst in i samtalet och förklarade att den tyska tolken skulle gå hem, så om de ville fortsätta prata fick de gå över till engelska.

Statliga spioner

Även om mission är förbjudet i Kina var vi ändå cirka 1500 personer från 56 länder som träffades i Hongkong för att förbereda oss för att missionera i landet. Det var väldigt inspirerande att träffa folk från hela världen som hade samma mål: att sprida Jesus kärlek till kineserna. Särkilt en kinesisk tjej som heter Ester berörde mig när hon berättade om hur hennes liv ser ut. Hon kan till exempel inte åka hem på skolloven eftersom hennes föräldrar är rädda för statliga spioner. Hon var överlycklig över att få träffa så många andra kristna utan att behöva göra det i hemlighet, det kunde de aldrig göra i Kina.

Be gärna för att situationen ska förbättras för de kinesiska kristna och att de som styr ska få möta den levande Guden och inse att det inte går att utrota honom.