Den 8:e maj i Örkelljunga kunde varit som vilken lördagskväll som helst, men inte denna. Nerifrån Dalen hörs en dunkande bas, sköna gitarr-riff och andra välstämda toner. Det är en kristen konsert i byn.

Det är en småkylig kväll i Örkelljunga, som ligger i nordvästra Skåne, men trots det har en stor folkmassa letat sig ut ur sina varma stugor för att ta del av musiken. ”Dalen” som platsen heter där kvällen äger rum, är nu mycket mer en bara en scen. Där finns försäljningstält, och pannkakskyrkan gräddar pannkakor för fulla muggar. Folk står på förbönsstationer och andra står och besvarar frågor på frågestationen. Proffsiga ljud- och filmkillar springer runt och kollar in läget. Michael Persson, mannen bakom Undercover, sitter däremot lugnt bakom sitt trumset. Han har förberett och planerat länge, och nu är det äntligen dags för den stora kvällen. Kvällen där Jesus ska vara i centrum, speciellt för unga personer som inte hört talas om honom tidigare!

Visionen bakom

Michael, mer känd som Micke, går på Strandhems Bibel- och Lärjungaskola. Han har använt lektionstid till att planera konserten, varje tisdag under läsåret. Detta kallas Projekttid, och innebär att man ska göra något för andra gratis, alltså någon form av tjänande.

– Då fick jag direkt upp tanken på att göra något inne i ”stan”. Vad man skulle göra var lite svårare, men eftersom jag älskar musik så var första tanken att evangelisera med hjälp av musiken.

Huvudmålet med konserten har hela tiden varit solklart: – Att nå ut till icke kristna människor med det glada budskapet!

Veckorna gick och Micke började jobba med olika förslag. Slutligen bestämde han sig för att arrangera en kristen konsert. En konsert med blandad musik som skulle tilltala ungdomar, speciellt sådana som inte kände Jesus. Detta skulle varvas med korta inslag av vittnesbörd, och under konserten skulle det även finnas möjlighet att gå till olika stationer, bland annat förbönsstationer och ”frågestationer” dit man kunde komma och ställa frågor om Gud och den kristna tron. Huvudmålet med konserten har hela tiden varit solklart: – Att nå ut till icke kristna människor med det glada budskapet! Att Jesus älskar alla människor, att Han gör det i dag och att Han alltid har gjort det, så mycket att Han var villig att dö för oss!

Vad menas med ”Undercover”?

Hela kvällen kallades ”Undercover”. Men anspelar detta på kristendom överhuvudtaget? Micke förklarar: – Det hela är en liten ordlek som jag gillar, och man förstår meningen lite bättre om man delar upp det i två ord. ”Cover”, är när man sjunger en låt som någon annan har gjort, därför ordet cover. ”Under” har en annan historia, meningen var att vi skulle ha ett kors ovanför scenen som vi skulle stå och spela under. Detta skulle symbolisera att vi står under Guds beskydd. Nu blev det att vi fick ha korset jämte scenen istället, men jag tror vi var under Hans beskydd ändå! Sätter man ihop detta blir det Undercover, direkt översatt ”under beskydd”. Aningen långsökt kanske, men vi tyckte om det.

Vittnesbörd i musik och berättelser

En av tankarna med kvällen var att visa att kristna inte bara sitter i sina kyrkor eller missionshus och sjunger på samma psalmer som man gjort i alla år (även om det kan vara mycket fint).  De ville visa att även kristna gillar musik som till exempel är lite hårdare och mer fartfylld och så vidare. Instrument fanns det gott om. Allt från fiol till trummor var representerat i det mycket skickliga sjumannabandet. Vittnesbörd var även en del av kvällen. Man kunde höra berättelser om hur Gud hjälpt i jobbiga ekonomiska situationer, men även om hur Han varit med utan att vi ens vetat om det. Mäktigt!

Och resultatet?

– Det är svårt att säga faktiskt. Tyvärr var det en kväll med cirka 3 plusgrader och ganska blåsigt, och tyvärr även stundtals regnigt, men det kom ändå cirka 200 glada människor. Det är såklart svårt att säga hur många av dem som var kristna och hur många som inte var det, men min förhoppning är att någon eller några fick bli berörda av Gud under kvällen. Om det skedde så var det värt allt slit, säger Micke, som inte tvekar på att göra en sådan här grej igen.

– Jag är superglad för att detta projekt gick att genomföra! Jag kan verkligen tacka Gud för Hans hjälp och jag tackar alla de som ställt upp och hjälpt till på olika sätt, utan alla er hade detta inte gått vägen!

Tjäna med dina gåvor!

Ofta kan man känna att ”något sådant här kan inte jag göra. Det är för mycket jobb, ansvar och så vidare”. Men jag tror att Gud har lagt ner något i varje människa, en glöd för något eller några. I Micke har han lagt ner musiken, så att han kan ordna en konsert till Hans ära. Du kanske kan ordna en fotbollsturnering, konstutställning eller kanske en matlagningskurs för att nå ut till andra människor. Vi har inte fått gåvor för att vi ska sitta inne och inte våga använda dem, istället får vi gå ut och tjäna Gud med det vi har!