Runt om i världen finns länder där människor blir förföljda för att de tror på Jesus. I dessa länder är Bibeln ofta en olaglig bok. Smuggling är i princip det enda sättet att få in biblar till de kristna.

För ett par år sedan anlände jag och fem norrmän till ett muslimskt land med begränsad religionsfrihet. Hemma i Sverige var det kallt och ruggigt men här möttes vi av en tryckande värme när vi klev av flygplanet. En lång kö ringlade sig fram mot passkontrollen och vi kände oss alla sex lite spända. På rullbandet skulle vi hämta våra väskor. Inte vilka väskor som helst. Vi hade varsin tung väska, full med biblar. Ett extra klädombyte låg överst som ett litet försök till att dölja det dyrbara innehållet. Dyrbart innehåll. För många av de konverterade muslimerna i landet är den högsta önskan att få en egen bibel att läsa i.

Med jämna mellanrum vred jag huvudet bort mot tullövergången. Skulle vi komma igenom eller inte?

Med resväskan i handen sneglade jag bort mot tullen. Jag såg andra resenärer lyfta upp sina väskor för att få dem genomlysta. Nervositeten ökade. En sådan apparat skulle lätt visa att väskorna var fulla av böcker och inte kläder som en vanlig turist har med sig. Jag minns inte hur många böner jag skickade upp till Gud om att vårt innehåll inte skulle bli upptäckt. Att åka fast innebär inte bara färre biblar till de kristna. Genom att ta emot biblar riskerar de att få strängare bevakning och ännu mindre frihet.

Fängelse och tortyr

I dag finns det runt 200 miljoner kristna som förförljs och diskrimineras på grund av sin tro. Nordkorea är det land där förföljelsen är som störst. Tillber man inte landets ledare som gud hamnar man i fångläger. Oftast får man arbeta till döds i dessa läger. Förföljda kristna i andra länder straffas med fängelse och tortyr. I muslimska länder är det vanligt att bli utesluten från sin familj om man bekänner sig som kristen. En del kristna saknar också en församling på grund av att myndigheterna har förstört deras kyrka och mördat eller fängslat pastorn. Det står i 1 Kor 12:26 att Om en lem lider, så lider alla lemmarna med den. Vi kristna är en kropp tillsammans och får därför vara med och be, hjälpa och stötta de kroppsdelar som lider.

Stöd de förföljda

Det finns flera, olika enkla saker som du kan göra för att stötta de förföljda kristna. Några kan föra in biblar i länder där det finns begränsat antal. Någon annan kan stötta ekonomiskt till biblar och undervisningsmaterial. Andra kan skriva uppmuntrande brev till fängslade kristna. Men det viktigaste är att be. Din bön spelar roll.

Open Doors

Open Doors är en internationell organisation som hjälper och tjänar de förföljda kristna. Organisationen håller just nu på att starta upp i Sverige. På hemsidan finns mer information om förföljda kristna, hur du kan hjälpa dem med mera, www.open-doors.se. Det finns också möjlighet att få deras tidning gratis. Den innehåller senaste nytt om de förföljda samt en bönekalender med konkreta böneämnen.

Hög puls

Vi hade delat upp oss i par, två och två. Blev ett par upptäckta kunde kanske de andra klara sig igenom. Jag och teamledaren gick med bestämda steg bort mot en lång kö för att växla pengar. Med jämna mellanrum vred jag huvudet bort mot tullövergången. Skulle vi komma igenom eller inte? När jag själv skulle växla pengar hade jag svårt att koncentrera mig. Tankarna var vid tullen tio meter bort.

Strax innan det första paret skulle gå genom tullen slutade de med genomlysningen. De bara vinkade förbi oss. Förbluffade gick vi förbi så snabbt vi kunde, utan att verka stressade. En lättnad och en glädje sköljde över mig, även om jag visste att uppdraget först var över när kontaktpersonerna hade fått biblarna. När jag hade gått en bit bort vände jag mig om och såg hur tullmännen på nytt bad resenärerna att få lysa igenom deras bagage. Jag ler för mig själv när jag tänker på hur lätt Gud gjorde det för oss att komma förbi. Kanske för att det ligger på Guds hjärta att även de förföljda kristna ska få en egen bibel.

Under de två första dagarna i landet överlämnade vi biblar till två olika kontaktpersoner. På väg dit försökte vi smälta in i omgivningen så gott vi kunde för att inte väcka uppmärksamhet. Att bli upptäckt skulle innebära katastrofala följder för kontaktpersonen. Fängelse och tortyr är ingen överdrift. Av samma anledning kan jag inte ens säga till mina vänner vilket land jag reste till. Det kan läcka ut till fel personer och leda till svårigheter för de kristna i landet.

Vid mötet med kontaktpersonen fick vi möjlighet att be och prata tillsammans. En härlig halvtimma.

Tillber samma Gud

Sista dagen firade vi gudstjänst med en församling där de flesta av medlemmarna är konverterade muslimer. Det är förbjudet att ha församlingar med före detta muslimer. Det innebär att det kostar på en del att vara pastor i en sådan församling. Det är även riskfyllt att vara medlem, eftersom det är ett brott att konvertera från islam. Trots att deras val kan innebära stora problem, anser de att det är värt det höga priset. Jag fylldes av glädje över att få fira påskgudstjänst med mina förföljda bröder och systrar. Även om jag inte förstod språket, så är det samma Gud vi tillber.

Under en längre tid har jag haft en önskan att få hjälpa de förföljda kristna. Jag tycker om spänning och älskar att resa. Att samtidigt få göra en tjänst för Guds rike kom som en bonus. Innan resan trodde jag att det bara var jag som skulle göra något för de förföljda. Men jag fick mycket mer tillbaka än det lilla jag gav. Bland annat fick jag se lite av vad det innebär att vara beroende av Gud.

Bär i bön

På väg till flygplatsen köpte pastorsfrun te som hon gav till mig. Några pengar ville hon inte ta emot, men hon sa: ”Varje gång du dricker det här teet kan du få be för oss”. Jag lovade att göra det. Alla andra förföljda kristna som jag har träffat och fått prata med säger samma sak: ”Be för oss! Det är det viktigaste ni kan göra”.