Bland 1 miljard människor och tusentals avgudar mötte jag Pandu. Det var ingen tillfällighet. Han tillhör mina kristna syskon i Indien.

I Indien träffade jag Pandu. Han är sex år och har inga föräldrar. Pandu bor tillsammans med ungefär tjugo andra på ett barnhem. När han springer tappar han byxorna och visar rumpan. Det gör inget.

Pandu kan sjunga. Han sjunger starkt och upptäcker inte alltid när de andra tystnat. Pandus riktiga föräldrar lever inte längre. Men han har fått vuxna som tar hand om honom. De ser till att han får mat, kläder och ett hem att växa upp i. På barnhemmet har han fått nya syskon. Det bästa av allt är att han bor på ett kristet barnhem. Där får han lära känna Jesus.

I en värld av idoler

På resa genom Indien passerar man många små tempelbyggnader med statyer av gudar. De kristna i Indien kallar dem på engelska för ”idols”, som betyder avgudar. Det finns tusentals avgudar. Dessa tillhör hinduismen och man kan skifta mellan olika gudar som man själv vill. Jag besökte ett stort tempel där man offrade till en gud. Dit kommer tiotusentals människor varje vecka. Familjen hänger med och något djur som de ska offra. Sedan äter de tillsammans. De hyr en matplats, men det kostar mycket pengar att få en plats i skuggan under något träd.

Samtidigt kan vi få hjälp av dem. De ber för oss. De kan lära oss mycket om den kristna tron.

I Indien är det ganska självklart att tro på någon gud. Ibland händer det att någon hindu menar sig vara Guds son och de kan samla människor ifrån hela världen genom trollkonster och de tjänar mycket pengar.

Vi kan hjälpa till

År 2007 tog en kristen luthersk präst i Indien, Moshe Badda, kontakt med Evangelisk Luthersk Mission, ELM. Han hade hittat mailadressen på nätet och han ville att vi i ELM skulle hjälpa dem. Nu har vi besökt Moshe i Indien två gånger, senast var jag med. Vi åkte dit vid nyår. Jag reste tillsammans med Peter Storgaard, Rakel Smetana och Jonny Bjuremo. Vi ville lära känna Moshe och hans kyrka. Vi fick också möjlighet att hålla i undervisning och stötta dem med bra böcker. Pandu bor på det barnhem som Moshe är med och driver.

Vi har en möjlighet att hjälpa våra kristna syskon i Indien, men vi är osäkra på hur vi hjälper till på bästa sätt. Men vi vet vissa behov. Samtidigt kan vi få hjälp av dem. De ber för oss och de kan lära oss mycket om den kristna tron.

Med risk för förföljelse

Våra indiska vänner lever med en risk för att bli förföljda som kristna. Det förekommer en del förföljelse i deras delstat Andhra Pradesh, men det är ännu värre i Orissa, delstaten norr om Andhra Pradesh.

De senaste åren har hinduextremister förföljt och dödat många kristna. Kristna har tvingats skriva på papper på att de frivilligt omvänder sig till hinduismen. Om de har vägrat skriva på har de misshandlats eller fått sina hem nedbrända.

Det fanns en politisk ledare som levde i Indien mellan år 1891-1956. Han hette Ambedkar. Han tog särskilt hand om de kastlösa i Indien. De kastlösa saknade rättigheter som andra hade. De fick ta slavjobben och tyvärr kan de än idag ha det så.

Ambedkar fick vara med om att leda 15 000 personer från det lägsta samhällsskiktet till omvändelse. De sa att de ville bli kristna. Men när de kom till kyrkan och bad om att få bli kristna möttes de av en stängd dörr. De kristna var för rädda för att ta emot dem. Då tog Ambedkar med sig de 15 000 till buddhisterna. Där blev de mottagna och accepterade.

En annan sorts familj

Detta är väldigt tragiskt. De kristna tog inte emot de fattiga och utsatta. När nu Moshe har bett ELM om hjälp i deras arbete ska vi inte stänga dörren. Kan vi hjälpa, ska vi göra det. Jag vill inte att Pandu ska behöva sakna sina riktiga föräldrar. Han ska få uppleva kärleken i den kristna familjen. Han ska få erfara att han har kristna syskon även i Sverige. Om du tror på Jesus har du syskon i Indien.

Tyvärr tror många indier på döda avgudar. De tillber dem, de betalar pengar till munkarna och offrar djur. De lever i ett mörker. Jesus är ljuset som får skina i Indien. Vi kan få vara med att sprida Jesusljuset tillsammans med våra kristna syskon i Indien.

  Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” Joh 8:12