Ovetande om vad vi skulle göra åkte vi till Etiopien . Där fick vi uppleva en förvandling i våra och andras liv. Vi fick se en levande Gud verka i fantastiska människor. Gud överraskade oss på alla sätt. Det blev en resa för livet.  


Vi hade precis tagit studenten och framtiden låg oviss framför oss. På frizon (kristen festival) lyssnade vi på en föreläsning om volontärarbete och stark längtan att åka ut som volontärer väcktes. Längtan blev så stor att vi direkt började ta kontakt med olika organisationer, men vi fick nej från alla håll.  Vi funderade mycket på om det verkligen var meningen att vi skulle åka ut som volontärer. En kväll i november pratade vi med en bekant som föreslog att vi kunde åka till Etiopien. Eftersom vi inte hade några andra planer åkte vi dit, trots att vi inte visste riktigt vad vi skulle göra där.

Vår resa har fått oss att förstå att Gud verkligen är en levande och aktiv Gud.

Vi bodde i huvudstaden, Addis Abeba, hos en etiopisk familj som visade sig vara helt fantastisk. Vi undervisade i engelska på två skolor, besökte olika hjälporganisationer och fikade med nyfunna vänner. Två gånger fick vi följa med människor vi träffat i Etiopien söderut på missionsresa. Vi åkte flera timmar ut i ingenstans för att plötsligt hamna i en stam med dansande, sjungande människor som lovprisade Gud av hela sitt hjärta. De var otroligt fattiga, levde av naturen och ägde nästan ingenting. Men deras glädje och kärlek till Gud var så stor och äkta! Vi fick även vara med och delta på en stor konferens. Människor hade gått i dagar för att komma dit och 100 000 personer var samlade på mötena. Gud helade och verkade på ett sätt som vi aldrig tidigare varit med om.

Det blev visst en missionsresa

Vi hade inte haft en tanke på att vår resa skulle ha något med mission att göra, men det hade visst Gud. Flera gånger överraskade han oss genom att sätta oss i situationer där vi pratade och vittnade om honom inför hundratals människor. Vår resa har fått oss att förstå att Gud verkligen är en levande och aktiv Gud. Vi har fått vara Guds redskap och han har använt oss på sätt som vi aldrig förr trott var möjliga. Man kan känna sig liten och ensam när man ställs inför nya utmaningar, men Gud säger i 1 Kor 10:13 att han är trofast och visar oss en utväg igenom varje utmaning. Han ger oss inga prövningar som vi inte klarar av.

Gud utmanar

Som människor vill vi ofta att Gud ska ändra vår omgivning och ta oss ur det jobbiga, men Gud vill använda vår omgivning för att ändra oss. Under de jobbiga perioderna i livet förbereder Gud oss för något större. Om han bara hade tagit bort alla svårigheter och allt hade varit lätt så hade vi aldrig mognat. Vi vill så gärna ha kontroll på vårt liv. Men Gud handlar inte alltid som vi själva vill, utan på det sätt som är bäst för oss. Vi hade en jobbig höst, då vi inte visste vad vi skulle göra till våren. Vi ville åka ut som volontärer, men mötte hela tiden hinder och funderade på att ge upp. Till slut löste det sig och vi reste iväg. Genom prövningarna under hösten tror vi att Gud ville förbereda och stärka oss inför vår resa. Han ville att vi skulle till Etiopien, ingen annanstans. Det är först nu efter vår resa som vi förstår hur nära Gud har varit oss.

Inte bara en religion utan en relation

Gud vill ha en relation med dig. Men en relation är en process som tar tid. För oss verkade Gud steg for steg, han kom inte som en explosion och han visade sig inte på det sätt som vi trodde. Han satte oss i nya situationer och utmaningar där vi kände oss otroligt rädda och små, men han ledde oss igenom det. Ibland behövs det tid för man att ska se hur Gud har verkat i ens liv. Hur långt borta han än känns, så leder han dig igenom allt.

Våga låta Gud överraska, han har stora planer för dig!