18 pärlor kan betyda så mycket. Och hjälpa oss att förstå vem Gud och jag själv är.

Jag vet att Martin Lönnebo är gammal, men det verkar inte hindra honom. Han är fortfarande aktiv. Det är han som ligger bakom det lilla armbandet med 18 färgade stenar som många människor bär runt sin handled. Frälsarkransen, eller Livets pärlor som de också kallas. Den gamle biskopen har samlat all sin livserfarenhet när han gett dessa pärlor sina namn, dess betydelser. Varje pärla har nämligen sin egen innebörd som kan hjälpa till att förstå vem Gud är, vem jag är och hur livet kan vara.

Hjälp för alla

Förhoppningsvis har du någon gång sett armbandet jag pratar om, många har använt det under sin konfirmandperiod, eller använder du det som ett radband för att be med hjälp av det. Jag har stött på många sätt att använda Livets pärlor och det finns mycket hjälp och råd att hämta i alla böcker som skrivits om de arton pärlorna.

Frälsarkransen hjälper oss i vår bön till Gud.

Själv har jag alltid frälsarkransen liggande framme, så att den kan komma till användning för mig själv, men också så att jag kan ge bort den till människor som behöver den. Frälsarkransen är nämligen ett bra hjälpmedel för alla människor. Jag har använt den på två sätt.

En lärobok

Första gången jag använde Frälsarkransen var tillsammans med en grupp sommar-konfirmander i Staffanstorp för åtta år sedan. Det blev vår lärobok. Varje dag gick vi igenom en pärlas betydelse, vi kände på den, tittade på den och framför allt så lyssnade vi på allt vad den kunde berätta för oss. Den första pärlan är den stora gyllene Gudspärlan, och om Gud kan vi säga hur mycket som helst. Redan här upptäcker jag hur lätt det är att tala om Gud med konfirmander, för vi har ett hjälpmedel – en guldfärgad sten. Den kan vi använda för att peka på den viktigaste verklighet av alla, att Gud är först och sist, vi är i alla stunder helt beroende av vem Gud är. Det är viktigt att vi börjar med Gud och inte går några omvägar för att prata om det viktigaste i livet. Så här fortsätter det, pärla för pärla, vi upptäcker hur Frälsarkransen inbjuder oss till att prata om kärleken, om hat, mörker, ljus, om att ha tråkigt, om att lida, om att vara glad, om Jesus, om under och så här kan jag fortsätta att rabbla ämnen. Det är en fantastisk lärobok om den kristna tron, om livet.

Port till bönen

Men det är inte bara en lärobok, ett intellektuellt sätt att närma sig Gud på. Det många vittnar om, precis som jag, är att frälsarkransen, de arton pärlorna, hjälper oss i vår bön till Gud. Varje pärla talar om Gud, den har ett budskap som Gud själv vill förmedla till oss. Det är inget magiskt, men det är märkligt hur värdefullt det kan vara att ha ett synligt hjälpmedel när vi ber. Med hjälp av pärlorna inbjöd vi konfirmanderna till en bönemeditation. Frälsarkransen är en port till det inre livet där Anden får tala till oss. Pröva det själv någon gång! Håll en av pärlorna i din hand, ta Gudspärlan i din hand och be – Gud du är nära mig, du omsluter mig på alla sidor, jag är din, kom nu och tala till mig.

Tystnaden är viktig. Det finns sex speciella tystnadspärlor för att påminna oss om hur viktigt det är att lyssna på Gud. Han är en talande Gud, Han vill prata med oss. Jag har märkt hur det hjälper många att be till Gud när Frälsarkransen är med.

Påminnelse

Jag använder även Frälsarkransen i själavården. Det har visat sig vara betydelsefullt i min tjänst som präst och är anledningen till att jag alltid har Frälsarkransen tillgänglig för att kunna ge bort den. Både i enskild själavård och i den själavård jag ibland erbjuder i predikans form. Här är det också det konkreta som hjälper till. Att kunna hålla något i handen, en pärla, som påminner mig om något viktigt om Gud och om livet. Framför allt använder jag två av pärlorna. Först är det den sandbruna Ökenpärlan. Den symboliserar motgångar, alla dessa stunder då livet mest verkar vara en öken. Vi har ingen ork eller lust att göra någonting. Dessa stunder vill vi helst undvika, men de kommer ständigt till oss. Att hålla Ökenpärlan i handen är att påminnas om att så är livet ibland. Vi gör bäst i att acceptera det. Men det är ofta så att med hjälp av pärlan kan vi bli påminda om hur vi tidigare befunnit oss i öknen, men att det vänt, motgångarna har upphört.

Njut av livet

Den andra pärlan är den vackra, blå pärlan som kallas för Bekymmerslöshetspärlan. Den är viktig. För den är en rastplats i livet. Vi behöver påminna oss om att vi kan få njuta av livet, att få känna oss bekymmerslösa. Den hjälper stressade människor att fråga vad det är de inte behöver göra just nu. Den hjälper alla oss som oroar oss för vår framtid eller för våra vänner, den säger att jag ibland bara kan få lov att tänka på mig själv och på nuet. Det finns mycket mer att säga om denna pärla, men det får du upptäcka själv.

Nu hoppas jag att du fått en liten inblick i hur du kan använda Frälsarkransen, det är inte något att vara rädd för. Tvärtom, den kanske blir en soluppgång för ditt liv.