60 år med missionärer på heltid, nu förändras ELM:s engagemang i Kenya. Lina Jämstorp och Sofia Nilsson blir nämligen två av de sista. Insidan träffade dem på plats i Kenya och fick höra om deras tankar kring överlämnandet, deras känslor för landet och deras iver för att fler ska engagera sig i missionsarbetet på nya platser över jordklotet.

Är du, precis som jag, en av alla som suttit och lyssnat till föredrag eller information om olika missionärsländer? Om du varit med i ELM-sammanhang är det ganska troligt att du hört talas om missionsarbetet i Kenya. Visste du till exempel att det har funnits över 80 missionärer i landet under de senaste 60 åren? Det gjorde i alla fall inte jag. Ända sedan 1948 har ELM haft missionärer i landet, men nu är det dags att lämna över ansvaret till den kenyanska kyrkan ELCK.

Mycket svett, en del blod och en hel del tårar, men också många skratt och mycket glädje.

Innan överlämnandet nu kommer bli verklighet, fick jag möjligheten att på plats i Kenya möta två av de sista heltidsmissionärerna i landet in action: Lina Jämstorp och Sofia Nilsson. Ett fascinerande möte med två imponerande kvinnor i en miljö som skiljer sig från allt jag mött tidigare.

Blod, svett och tårar

Jag var i Kenya under två veckor och fick mängder av intryck, både härliga och jobbiga. Jag fick se så mycket, för mig, ovanliga saker att jag efterhand nästan slutade förvånas. Allt var så annorlunda att det var svårt att ta in. Om jag kände så efter två veckor, undrar man ju hur det har varit för Lina och Sofia som varit där i närmare fyra år!? Så jag frågade. Och de svarade:

Lina: – Det har varit fantastiskt, häftigt och smärtsamt. Mycket svett, en del blod och en hel del tårar, men också många skratt och mycket glädje.

Sofia: – Många intressanta möten med människor som jag aldrig skulle ha fått chansen att träffa annars. Också svettigt, utvecklande, omtumlande.

Ett nytt Sverige

Jag ber dem fundera lite över hur det kommer vara att komma hem till Sverige igen. Sofia tror att det kommer ta ett tag att anpassa sig. Kanske kommer hon att upptäcka nya saker med Sverige som hon inte tänkt på innan. Både positiva och negativa.

  Lina menar att fyra år i en annan kultur förändrar en människa och hon tror inte hon är något undantag. Sedan har det varit svårt att som vit människa vara anonym i Kenya. Hon tycker det ska bli skönt att inte bli kallad ”mzungu” (vit människa) när hon går på gatorna här hemma. Men självklart finns det mycket från Kenya som de kommer sakna: rehabiliteringshemmet Bethesda, friheten i arbetet, spontaniteten i att det inte alltid blir som planerat, värmen och naturligtvis människorna de lärt känna. Lina tror till och med att hon kommer sakna slitet med att hämta vatten!

En späckad vår

Som avslutning på missionärsinsatsen kommer ELM i augusti ha en ”Thanksgiving”-fest i Kenya. Innan dess ska Lina och Sofia hinna med mycket: de ska sälja möbler och sin kära bil, hänga på Bethesda med pojkarna så mycket de hinner, få ytterligare något besök från Sverige, flytta till ett annat mindre hus, åka hem till folk och äta ugali (majsgröt) för sista gången, de ska packa sina saker och skicka dem till Sverige…

  Bethesda och pojkarna där har en särskild plats i Linas och Sofias hjärtan. De har inte haft några ledande positioner, men varit med i ledningsgruppen som nu arbetar med att ta fram en plan för rehabiliteringshemmets framtid. För Lina och Sofia är det viktigt att planen är klar när de lämnar i augusti.

Ett oavslutat avslut

En av orsakerna till att missionärsinsatserna på heltid avslutas är att ekonomin i ELM inte är så bra. Lina och Sofia försöker dock se andra sidor av situationen:

– Att ekonomin är dålig känns inte så kul, men vi hoppas att missionsivern ska tändas på nytt hemma. Det är inte bara pengarna som behövs utan också ditt och mitt engagemang. Sedan kommer ELM fortsätta att stötta ekonomiskt även om det inte finns missionärer på plats och korttidsinsatser kommer också göras.

Om det finns unga människor som vill engagera sig och känner en kallelse till att missionera, vad är era tips till dem?

– Det är härligt med unga brinnande människor! Ta din kallelse på allvar, prata med en kompis om det och ta gärna kontakt med någon före detta missionär eller någon annan som du har förtroende för i din organisation.