Gud vill använda oss i tjänst för hans rike. Han har gett oss olika gåvor som han vill att vi använder i detta syfte. Ett uppdrag som ledde Jonathan Ekström och Christoffer Engström till ett äventyr på Hawaii.

Klockan är 20.19, svensk tid och solen har precis nuddat horisonten. Vi sitter i två slitna tågsäten på väg ner till Skåne. Med vinterjackan på och frusna tår glider tankarna lätt iväg och vi minns våra månader på en ö sex timmar från närmaste fastland.

Efter två och en halv månads vistelse hos organisationen Surfing The Nations, Hawaii, anlände vi till Köpenhamn. Det fanns många intryck att smälta. Intryck som hade gjort resan till en resa vi sent kommer glömma.

Vad är Surfing The Nations?

Surfing The Nations är en ideell, icke vinstdrivande, organisation som har sin bas på ön Oahu, Hawaii. Organisationen startades 1997 av Tom & Cindy Bauer och har sedan dess vuxit mer och mer.

När vi lämnade ön fanns det ca 80 personer på basen. Hos STN finns det möjlighet att gå tre månaders ”internship” som är en slags praktisk bibelskola. Här är det mycket fokus på bibel, bön, fasta, lovsång, gemenskap och en hel del hjälparbete runt om på ön. Efter en månad så åker man även ut på “outreach” till någon av de andra öarna för att praktisera det man har lärt sig.

Efter tre månader kan man välja att fortsätta på SLS (Surfers Leadership School). Det är ett ledarskapsprogram med syfte att utbilda och forma kristna ledare. I ledarutbildningen får man ofta ett ansvarsområde på STN som man jobbar med under minst ett år. Det kan vara allt ifrån att vara internship-ledare till att dela ut mat till behövande.

”Alla har fått gåvor och de är till för att användas. Det finns inget bättre än när alla är på sin rätta plats.”

Ett tredje alternativ är att komma dit som volontär (Community Impact) för att hjälpa till med vad som än behövs. Skrapa färg, kratta rabatter, bygga våningssängar eller inom ett område där man har speciell kunskap. Det var detta vi kom för att göra.

Vi har sedan hösten 2009 gått en utbildning i grafisk form i Jönköping. Genom vår lärare fick vi kontakt med Surfing The Nations. Efter ett antal mail bokade vi resan och flög över för att hjälpa till i deras medieavdelning. Detta har varit ett otroligt spännande arbete att sätta sig in i. Från dag ett fick vi vara en del av allting som hände i organisationen. Inte minst från deltagandet på de gemensamma samlingarna, men också genom att få följa med ut på deras olika hjälpprojekt. Två gånger i veckan anordnar de något som de kallar ”Feeding The Hungry”. Det går ut på att de får mat från en matdistributör som de sen delar ut till behövande. Uppemot 500 personer kan komma och få varsin kartong full av mat.

Men ja, vårt huvuduppdrag var att sitta med det grafiska. Vi fick bland annat hjälpa till med att bygga upp deras hemsida, göra allt grafiskt manér till evenemang som de anordnar osv.

Varför Surfing?

Hawaii är inte bara palmer och surfing, utan en ö med många människor som lever under otroligt fattiga förhållanden. Drogmissbruk är ett stort problem generellt, men framför allt inom surfkulturen. Inte minst barnen som växer upp i dessa miljöer drabbas hårt. Det är här Surfing The Nations kommer in.

Visionen är att genom surfing bygga relationer och visa på en bättre, drogfri livsstil, och samtidigt berätta om Jesus. De anordnar ett antal olika stora evenemang varje år. En av dem är en stor surftävling på Hawaiis mest besökta strand.

Varje vecka hjälper de barn att lära sig surfa och simma. Efter skolan finns det möjlighet till läxhjälp blandat med roliga aktiviteter och happenings där barnen får bli sedda och omtyckta.

Utöver arbetet på Hawaii anordnas även några missionsresor per år, till länder över hela världen. Det blir stora bagage när surfbrädorna skall med, men det är nödvändigt. Genom surfingen får de snabbt kontakt med lokalbefolkningen.

Är Hawaii ett paradis?

Ja, på många sätt. Hawaii är en amerikansk ö-grupp som består av 8 huvudöar varav Oahu är den mest bebodda. Landskapet skiftar – alltifrån djungellandskap till öppna ananasfält och vita sandstränder med palmträd som gungar i vinden. Och som sagt, det är en del av USA, så bilarna såsom hamburgarna är enorma!
Varje helg och på ledig tid fick vi möjlighet till många spännande äventyr. I och med att vi fick låna surfbrädor gratis tillbringades en hel del timmar i vattnet. Vi var ju färskingar såklart, men efter lite tips och övning fick vi snart kläm på det. Känslan av att fånga en riktigt bra våg är obeskrivlig. Annars fanns det otaliga hajker att göra. Ta en dagstur upp i bergen, snorkla i kristallklart vatten eller bara ligga på stranden och låta solen värma sin brunbrända kropp. Detta är bara några saker vi minns nu när vi sitter bleka med upptinade tår.

Surfers Church

Varje lördagskväll strömmar 150-200 personer in i en trädgård på norra delen av ön för att ha möte. Trädgården ägs av en familj som öppnat upp sitt hem för att sprida tron på Jesus. De dukar upp bord och stolar ute i sin enkla idylliska trädgård. En projektor och ett billigt mixerbord med tillhörande högtalare står i ena hörnet. Någon kommer i surfshorts och bar överkropp medan andra har lyxat till det men skjorta och hatt. Alla får lagad, varm, god mat och brödra- och systragemenskapen är i fokus. Efter en stund går måltiden över till möte som inleds med några lovsånger. Mörkret sänker sig. Månskenet och lampslingorna mellan palmerna tar över stämning. Vi sjunger i kör med syrosorna till rytmen av djembetrumman och ljudet av en något ostämd gitarr. Predikan, bön och nattvard är centrala delar under kvällen.

Surfers Church blev för oss något av veckans höjdpunkt. Det var häftigt att se hur Richard & Gloria öppnade upp sitt eget hem för att folk skulle kunna komma i sin enkelhet för att samlas till gudstjänst.

Kan alla komma?

Alla är välkomna till Surfing The Nations. Där finns människor med de mest otroliga livshistorierna i sin ryggsäck. Vi minns framför allt en kille som testade sin första drog redan som sjuåring och efter några år var han fast i beroendet. Nu 19 år gammal går han internship-programmet, förvandlad efter att ha ”hittat hem” i Jesus.

Vi mötte även en kille som STN hade träffat på en av deras resor till Kauai (ön nordväst om Oahu). Han kom från Wisconsin, USA och hade flyttat till Hawaii för att bara leva livet. Efter att ha snackat en hel del med honom blev det att han hängde med tillbaka till Oahu och börjar gå till Surfers Church. Han hängde rätt mycket på STN tillsammans med oss och hjälpte till med olika saker. Han såg någonting hos oss kristna som han inte hade stött på tidigare. När vi åkte hem var han en del av STN och går nu internship-programmet och bekänner sig som kristen.

En resa för livet!

Det blev mer än en nöjesresa det här, och vi har lärt oss mycket. Häftigt att se att vi i Jesus Kristus har så mycket gemensamt med människor på andra sidan jorden, i en så annorlunda kultur och miljö. Det finns mycket vi kan lära oss av de kristna som lever med helt andra förutsättningar. De har något som vi borde ta efter. Alla har fått gåvor och de är till för att användas. Det finns inget bättre än när alla är på sin rätta plats. Alla pusselbitar sitter där de ska. Alla kan inte skrapa färg, lära barn att simma, leda en gudstjänst eller dela ut mat till hundratals personer. Men alla får komma som de är och använda de gåvor de har fått. Då är det mycket roligare och resultatet blir så mycket bättre.

Använd de gåvor du har fått och tänk inte att just din talang inte går att använda i kristna sammanhang. Var kreativ! Vad är du bra på och hur skulle just du kunna använda det där du är just nu?!
1 Kor 12:14->

Kort fakta om Surfing The Nations
Grundades: 1997
Program:

  • Tre månaders praktiskt bibelskola (internship)
  • Tre månaders ledarträning + 9 månaders tjänst (SLS)
  • Community impact
  • Community impact med kunskap (inom något speciellt ämne)

Kostnad: ca 3000 kr/månad för mat och boende i kollektiv.

Hemsida: surfingthenations.com