Trots att vi ofta tänker på en kärleksrelation som full av romantik och starka känslor, så är det varken meningen med eller grunden för kärleken. De kärleksrelationer som Bibeln talar om och som Gud ligger till grund för är djupare än så.

Under ett par veckor 1993 gick en av årets stora hitlåtar på repeat inne hos brorsan som hade rummet vägg i vägg med mitt. Låten heter ”What is love” och handlar om en relation kantad av smärta och osäkerhet över obesvarade känslor. I refrängen konfronteras vi som lyssnare om och om igen med den intressanta och viktiga frågan: ”Vad är kärlek?”
Ett annat sammanhang där frågan om kärlekens väsen dyker upp är i de otaliga TV-serier som på olika sätt handlar om dejting och att hitta ”the one”. Man behöver tyvärr inte titta särskilt länge på den typen av program för att kunna dra slutsatsen att det verkar vara otroligt svårt för otroligt många att gå in i och bygga kärleksrelationer som håller över tid.

Gud är kärlek

Vad är kärlek? Kanske har du och jag olika idéer och uppfattningar om vad sann kärlek är, kanske vänder vi oss till olika ställen för att försöka få svar. Finns det då någon som på riktigt vet? Ja! Den Gud vi lär känna i Bibeln kan ge ett 100 % korrekt svar om vad kärlek verkligen är därför att Bibelns Gud ÄR (!) kärlek. Om vi vill uppleva äkta kärlek är det alltså Gud vi ska spana in, lyssna till och försöka efterlikna! Gud är den som visar oss vad kärlek är och Jesus död för oss på korset är den ultimata kärleksförklaringen.

Bibeln säger nämligen att kärlek inte är en varm, pirrig känsla utan villigheten att sätta någon annans behov före sina egna behov; Bibeln säger att kärlek handlar om att ge.

Kärlek är ett verb

I vår kultur ser vi nästan på kärleken som ett slags virus. Vi ser på kärlek som något som helt plötsligt drabbar oss och vi har egentligen inte någon riktig kontroll över skeendet. Samhället berättar också för oss att kärlek är en känsla där romantiken är i centrum och när känslan försvinner är det bara att tacka för sig och gå vidare. Fokus är på mig och på det känslomässiga som händer på insidan av mig. När vi säger: ”Jag älskar dig!” till någon menar vi ofta ”jag känner en massa varma känslor gentemot dig. Jag känner tillgivenhet, pirr och ömhet. Jag vill ha dig!”. Vi letar efter någon som lever upp till våra ideal och som kan vara den sista härliga pusselbiten som fulländar våra liv.
Bibelns definition av kärlek slår rätt mycket ner som en bomb i det här sättet att tänka. Bibeln säger nämligen att kärlek inte är en varm, pirrig känsla utan villigheten att sätta någon annans behov före sina egna behov; Bibeln säger att kärlek handlar om att ge. Visste du till exempel att när Bibeln skriver om att vi ska älska den vi är gift med förekommer samma ord som används när det står att vi ska älska våra fiender? (Knappast känner du tillgivenhet, pirr och massa varma känslor för dina fiender!) Bibelns definition av kärlek är att kärlek är yttre handling. Äkta kärlek är inte ett ”känslomässigt virus” som drabbar oss, utan villigheten att göra det vi kan för att tjäna den andra – och ju mer du tjänar desto mer kommer du att älska. Som teologen Timothy Keller uttryckt saken: ”The feelings of love follow the actions of love.”

Kärlek är överlåtelse

Styrkan i någons kärlek mäts alltså inte i hur mycket man känner för den andre eller är villig att ta emot från den andre. Styrkan i någons kärlek mäts i hur mycket man är villig att ge och den sanna kärleken ger allt. Hur vet jag att min pojk- eller flickvän verkligen älskar mig? Beviset för att någon verkligen älskar är att personen är villig att gifta sig! Alltså att personen är villig att ingå ett juridiskt, offentligt, bindande förbund som varar ända tills döden skiljer er åt. Äktenskapet är ett förbund där man lovar varandra att ge allt, dela allt och i praktisk handling vara ömsint, trogen, kärleksfull och uppskattande OAVSETT hur man känner.

Kärlek är djup vänskap och enhet

Syftet med äktenskapet är inte livslång förälskelse utan en djup enhet och vänskap. Om äktenskapet vore en spritsad pepparkaka skulle själva kakan bestå av djup vänskap och spritsen vara attraktion och romantik. Syftet med äktenskapet är alltså inte konstanta fjärilar i magen utan att få dela livet med någon som förstår dig på djupet och som du kan dela ditt hjärta med! Den som vill ha ett lyckligt äktenskap ska med andra ord inte fokusera på ett visst utseende eller en viss kroppstyp utan leta efter någon som har potential att bli ens allra bästa vän.