Bibeln är tråkig, dålig, värdelös och svår att läsa. Det tycker många, men Gud vill ge dig ett annat perspektiv! Genom att följa några verser genom Psaltaren 119, ska vi fundera över varför och hur vi ska läsa Bibeln. Be gärna samtidigt till Gud om att han ska ge dig bibelglädje!

”Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, de som lever efter Herrens undervisning” (v.1)

Så börjar Ps 119, som är en hyllning till Guds Ord, bud och undervisning. Den säger inte att ett fullkomligt liv är att ha den senaste datorn, utan att leva efter Guds undervisning. Nu vet vi som kristna att Jesus har dött för våra misslyckanden, så att vi inte längre behöver bli fullkomliga för att få ha en relation till Gud. Vi behöver inte heller läsa Bibeln för att ”samla poäng” hos Gud. Men om vi tror att det är gott och nyttigt för oss att lyssna på Guds undervisning, och om vi undrar hur vi kan få kontakt med den, så är det bra att veta att de kristna påstår att Bibeln är Guds Ord. Har vi den, så har vi vad vi behöver för att ”leva efter Herrens undervisning”.

”Hur kan en ung man bevara sitt liv rent? När han håller sig till ditt ord” (v. 9)

Många kristna ungdomar frågar sig (och bör fråga sig) detta också idag – hur kan jag leva rent och heligt inför Gud, i skolan idag? Ett tips är att läsa Paulus brev, som ofta kan ge lite mer konkret vägledning. Ett annat tips är läsa i Gamla Testamentet om hur Gud tidigare har handlat med människor, och sätta in dig själv i deras situation. Om du vill få en god förebild, så ska du läsa om Jesus i evangelierna, för han var perfekt! Paulus säger själv att Bibeln är nyttig till ”fostran i rättfärdighet” för att vi ska formas till gudsmän (och gudskvinnor). Jesus bad en gång ”Helga dem i sanningen – ditt ord är sanning”. Att helgas innebär att bli mer lik Jesus. Det sker alltså genom att leva i Guds Ord. Be därför ”Helga mig i sanningen” när du läser Bibeln.

”Jag söker dig av hela mitt hjärta, låt mig inte fara vilse från dina bud” (v. 10)

Som kristna uppmanas vi att söka Gud av hela vårt hjärta. En anledning till det är att om vi far vilse från hans bud, så kommer allt i längden bli sämre för oss. Englands berömde fysiker Faraday sade en gång ”Varför skall människorna gå vilse, när de har den välsignade Bibeln, som kan vägleda dem?” Guds bud är alltid det bästa för oss, och vill du lära känna honom ska du söka honom helhjärtat.

”Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning” (v.18)

Många kristna tycker att Bibeln är tråkig, eller förstår den inte. Lösningen är inte att kasta bort Bibeln, utan att alltid be när du läser Bibeln. Be att den Helige Ande öppnar dina ögon – han kan visa dig saker i Bibeln som gör att du till slut kommer ropa ”Dina vittnesbörd är min glädje” (v.24). Öppna aldrig Bibeln utan att be. Be ”Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning”.

”Jag är en främling på jorden, dölj inte dina bud för mig” (v.19)

En anledning till att läsa Bibeln är för att människan lever på en jord som är ”fallen” (som inte längre har direktkontakt med Gud), trots att hon var skapad för att leva på en jord som var alltigenom god.

Det borde vara något speciellt med en bok som är världens mest lästa bok genom tiderna, som alltid har betraktats som ”Guds Ord” av kyrkan, som har genomsyrat hela västerlandet i mer än 1700 år

Om hon ändå vill tillhöra Gud så måste hon alltså vara ”en främling på jorden”. Vill du förstå varför du blev skapad och hur du kan få kontakt med Gud igen? Vill du bli räddad från döden, leva efter hans vilja, och förstå hur du ska prioritera i livet? Öppna Bibeln!

”Din muns undervisning är bättre för mig än tusentals stycken guld och silver” (v. 72)

Det borde vara något speciellt med en bok som är världens mest lästa bok genom tiderna, som alltid har betraktats som ”Guds Ord” av kyrkan, som har genomsyrat hela västerlandet i mer än 1700 år, som var det bästa man kunde läsa enligt vetenskapsmän som Galilei och Newton och som enligt USA:s forna president Lincoln innehåller ”allt det människan behöver”. Om du fick välja mellan att äga 4 miljarder kronor, eller att äga en Bibel – vad skulle du välja då? Jag tror på fullt allvar att Bibeln i längden är bättre för dig än tusentals stycken guld och silver.

”Ditt tal är fullkomligt rent” (v.140)

Paulus skriver att ”Hela Skriften [Gamla Testamentet] är utandad av Gud”, vilket betyder att även om människor har skrivit ner orden, så är det Gud som har utandat (inspirerat) den. Det betyder att det är Gud som talar i Bibeln! Petrus (som Jesus utsåg till apostel och ledare i kyrkan) jämställde Paulus brev med ”de övriga Skrifterna” – alltså är både GT och NT utandat av Gud!  ”Ty ingen profetia har burits fram genom någon människas vilja, utan ledda av den helige Ande har människor talat vad de fått från Gud”.

”Summan av ditt ord är sanning” (v. 160)

Ett misstag många gör är att rycka bibelord utanför sitt sammanhang. Om din klasskompis bara läser texten ”Men Herren sade till Mose: ’Räck ut handen och tag den i stjärten… ‘”, så kan han tro att Bibeln är en snuskig bok, och förstår ingenting. Men om han läser vidare (”… Då räckte han ut handen och grep ormen, och den förvandlades åter till en stav i hans hand”), så kan de lära sig något om Guds underverk, och befrielsen från Egypten. På samma sätt ökas vår förståelse av olika bibelställen, ju mer vi läser hela Bibeln.

ingenting, inte ens döden, kan i längden få dig på fall, om du vandrar med Bibeln.

Det finns ett talesätt som heter ”Skrift ska med skrift uttolkas”. Om du kommer till ett bibelställe som du inte förstår, så kan du läsa hela bibelboken för att få bättre förståelse. Om du bara läser bibelställen som talar om Guds vrede, så kommer du inte förstå nåden, och om du bara läser bibelställen som talar om Guds kärlek, så kommer du inte förstå Guds dom. ”Summan av ditt ord är sanning” – därför ska vi försöka få så mycket bibelkunskap som möjligt, så att vi inte hamnar snett.

”Stor frid äger de som älskar din undervisning, ingenting kan få dem på fall” (v.165)

Enligt Paulus så kan Bibeln ge dig undervisning om vem Gud är, bestraffning eller tillrättavisning för dåliga vanor i ditt liv, upprättelse när du kämpar med svårigheter och synd, och fostra och hjälpa dig till att bli ”väl rustad för varje god gärning”. Att lyssna på Bibeln skapar tro på Jesus, vilket leder till räddning från döden, så att du kan få ”stor frid” med Gud. Den ger dig sedan också vad du behöver för att kunna leva på jorden – ingenting, inte ens döden, kan i längden få dig på fall, om du vandrar med Bibeln.

”Sök upp din tjänare” (v.176)

Du kanske tycker att Bibeln är jobbig, tråkig, och känner att du är långt ifrån Gud, och inte alls älskar Jesus och Bibeln. Du kanske struntar totalt i Bibeln. Eller du kanske känner, liksom jag, att du ändå är förvirrad och kämpar mycket med livet, trots att du lever med Jesus. Du känner dig som ett förlorat får.

Då får du och jag nu be med de ord som avslutar Ps 119: ”Jag har gått vilse som ett förlorat får, sök upp din tjänare, ty jag har inte glömt dina bud”.

Länktips

http://www.credo.nu/skolelev/fragorochsvar/C12/ – svar på frågor om Bibeln