Att läsa Bibeln är något som många tycker är svårt – kanske tycker man det är svårt att förstå vad man läser, eller så har man svårt att ens öppna boken. Men att läsa Bibeln är faktiskt livsnödvändigt, och det händer något med oss när vi gör det – vare sig vi tror det eller inte.

Tänk dig att du en sömnig morgon när du ska hämta in posten upptäcker ett personligt brev från Cristiano Ronaldo i brevlådan. Du sliter upp det och börjar läsa, men upptäcker snart att han skrivit på portugisiska! Du som slarvat med spanskläxan kan bara förstå enstaka ord och fattar inte riktigt vad brevet handlar om. Vad gör du då?

Levande och verksamt

Bibeln är Guds ord. Där talar han till oss. Bibeln är inte bara en gammal textsamling – varje gång det läses kommer liksom orden på nytt ut från Guds mun. Därför ska vi inte bara läsa Bibeln – utan även lyssna på den! Guds ord är ett levande ord som är verksamt och som ger liv och skapar tro. Lite som en sådan där yoghurt med aktiv bakteriekultur som ska vara bra för magen: bibelordet verkar i oss när vi har tagit emot det! Det lever – det liksom rör sig i oss, jobbar med oss, påminner oss och formar oss. Med tanke på att Gud skapade hela universum genom att tala så anar vi att hans ord är kraftfullt. Guds Ande finns i ordet och vi får del av honom när vi läser.

Att läsa Bibeln handlar om något mycket större, nämligen att på djupet få lära känna Gud

Kraft och näring

Som Jesus lärjungar är vi först och främst kallade till att lyssna på honom. Dels för att vi på så sätt får reda på hans vilja och vad han gjort och dels för att vi genom ordet från honom får liv, näring och kraft. Marta och Maria var två systrar som fick Jesus på besök. Marta fixade och ställde i ordning och klagade på Maria som satt sig vid Jesus fötter och lyssnade på hans ord. Men Jesus tillrättavisar ändå Marta och säger: bara ett är nödvändigt! Det Jesus menar är att vi måste lyssna på honom. Om vi skippar det blir hela kristenlivet torrt och tungt. Men evangeliet som finns i Guds ord ger liv och näring! Det är som mat för den kristne. Det gör en enorm skillnad om man äter eller inte. Dessutom är det ju så med maten vi äter att vi oftast inte omedelbart märker vilken skillnad den gör. Vi känner inte hur köttbullen vi stoppat i oss blir till energi i våra celler och muskler på våra ben – men så är det! På samma sätt märker vi oftast inte hur bibelordet blir till uppbyggnad, kraft och liv! Men på sikt gör det en enorm skillnad om man äter eller inte.

Lär känna Gud

Genom att lyssna på någon lär vi känna personen. På samma sätt vill Gud att vi ska lära känna honom genom att lyssna på hans ord. Bibeln är inte främst en kartbok eller GPS-app som säger vad vi ska göra vid varje vägskäl i livet. Kanske läser vi bibeln så ibland – för att den ska hjälpa oss i en knepig sits. Men läsningen handlar faktiskt om något mycket större, nämligen att på djupet få lära känna Gud. Genom Bibelns berättelser, undervisning och böner lär vi oss att förstå Gud – vad han vill, hur han gör och vem han är. Då växer vår tro och tillit och vi formas av honom och hans vilja och blir helare som människor. Det är en längre väg än att få snabba svar och gudomliga problemlösningar, men det är en bättre väg. Försök att läsa Bibeln med ett fokus på att lära känna honom och ha inte så mycket fokus på dig själv.

Klurig?

Ibland kan Bibeln kännas klurig och svår att förstå, kanske som ett brev på portugisiska. Förmodligen hade du ändå inte sett det som ett problem om Cristiano Ronaldo skrivit brev till dig. Se då inte heller Bibeln som en problembok! Det är något fantastiskt att Gud har talat till oss! Du slänger väl inte bort ett brev från Ronaldo bara för att du inte riktigt förstår? Nej, du hade gjort allt för att förstå vad en av världens bästa fotbollsspelare vill dig! Släng då inte bort Ordet från Gud bara för att det kan vara lite knepigt. Lär dig, öva, träna! Läs en bibelförklaring. Fråga någon som har läst Bibeln mer än du. Starta en bibelstudiegrupp. Lyssna på många predikningar och bibelstudium. Och be Guds helige Ande om hjälp när du läser så att du kan få upptäcka hur fantastisk Bibeln är. Hur den ger tröst och glädje och utmaning och hur Gud kan tala personligt genom de gamla texterna. Tänk att Gud, universums skapare och alltings ursprung, vill tala till dig! I jämförelse med det blir ett brev från Cristiano Ronaldo nästan ointressant.

Foto: Aidan Meyer
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelBibeln – have it your way
Nästa artikelEn berättelse – fyra evangelier