– stå när andra faller

Ditt liv – ditt hus. Det är en enkel bild som berör hela livet. Vad finns under ditt hus? Det är en allvarlig fråga som bestämmer hela livet.

Läs texten i Matt 7:24-27

I texten ger Jesus en bild av två personer som bygger varsitt hus. När det stormar rasar det ena huset medan det andra står stadigt. Den ene bygger på ett klokt sätt, den andra på ett dumt sätt. Jesus var visserligen son till en snickare men han berättar inte detta för att lära oss hur vi bygger hus på bästa sätt. Han använder berättelsen som en bild. Det finns någonting i bilden som liknar det budskap han vill få fram. Därför kallas ofta sådana här berättelser ”liknelser”.

Vad är det då denna berättelse är en bild av? Vad är budskapet?

Bilden

Jesus säger inget om hur husen är byggda, inget om material, byggtekniker, utseende och design. Han tar istället upp vad husen står på. Alltså, på vad är husen byggda? Det ena huset står på klippan, på berg, något av det stabilaste material naturen har att erbjuda. Det andra huset står på sand, något av det mest instabila material naturen har att erbjuda.

Du är en husbyggare. Huset är ditt liv.

Konsekvenserna märks först när stormen och ovädret kommer. Han som byggde på klippan kallas förståndig, han som byggde på sanden kallas dåre.

Bilden handlar alltså om vad husen är byggda på och att det har avgörande betydelse för om husen ska klara sig eller inte.

Bilden och du

Jesus menar att vi alla är husbyggare. Du är en husbyggare. Huset är ditt liv. Alltså den du är, din personlighet, dina egenskaper, intressen, drömmar och så vidare. Men, vad bygger du ditt liv på? Det är det som bilden handlar om. Vad är det du och dina egenskaper, intressen och drömmar står på? Frågan kommer nästan automatiskt: Bygger du som den förståndige eller som dåren? För att kunna svara på den frågan behöver man veta lite vad som menas med att bygga på klippan eller på sanden.

Vad det innebär

Du kan förstå vad det innebär om du tittar i början och i mitten av texten: den som hör dessa mina ord och handlar efter dem, han liknar… (v. 24); den som hör dessa mina ord och inte handlar efter dem, han liknar… (v. 26). Alltså, förutsättningen är vad du har hört. Oavsett om det är mycket eller lite. Det spelar ingen roll i nuläget. Det intressanta är, handlar du efter det du har hört eller gör du det inte? Där har du svaret på om du bygger förståndigt eller dåraktigt.

Jesus ger denna bild som en avslutning på ett längre tal. Talet kallas ofta ”bergspredikan” eftersom det framfördes från ett berg. Kanske borde man inte läsa den här texten utan att läsa hela bergspredikan. För det handlar om vad jag gör med det som Jesus säger.

Lite om bergspredikan

Jag rekommenderar dig att läsa igenom hela talet i lugn och ro, Matt 5-7. Om du läser det kommer du se att det handlar om hur Jesus vill att du ska leva livet.

Jesus lyfter fram olika perspektiv. Ett av dem är i förhållande till Gud. Här är några exempel: Om att söka Gud, och om att det är det viktigaste; Hur ska jag be, och om vad jag ska be; Hur ska jag prioritera, och vad jag ska prioritera.

Detta perspektiv skrivs tillsammans med ett annat, nämligen hur jag ska leva i min vardag. Några exempel på detta: Om att hantera ilska och hat; Om kärlek istället för hämnd; Om äktenskap och att leva tillsammans; Om att inte döma; Om att behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Man inser att det handlar om hela livet jag lever. Alla dygnets 24 timmar. Det är ett liv inför Gud som får konsekvenser för mig och de människor jag lever bland. Det är inte någon teori. Det är ett liv som tar sig uttryck i konkreta handlingar.

Men som sagt, läs det själv i lugn och ro. Hoppas det här var en hjälp för att förstå vad som menas med att bygga på det ena eller andra. Enkelt uttryckt: Handlar du efter vad du har hört (läst) eller gör du inte det?

Så, vad svarar du?

Ansvar och allvar

En sak är tydlig genom hela bilden. Ansvarig för huset är den som bygger det. Ansvarig för ditt liv är du och ingen annan. Jesus ger förutsättningarna och konsekvenserna, sen är det upp till dig. Det gör bilden väldigt utmanade och allvarlig. Det går inte att vara neutral.

Texten kan inte kallas vacker och tänkvärd i största allmänhet. Jesus gör stora anspråk. Han menar att när du bygger ditt liv på det han säger, det är då det blir ett beboligt hus, ett liv som det är tänkt. Ett liv som klarar lidande, smärta och tomhet. Vill du inte bygga på det han säger så menar han att ditt liv kommer att rasa samman. Efter det att stormen passerat är det inget hus längre, inget liv längre. Jesus gör anspråk på att veta vad meningen med livet är och hur det ska levas.

Kanske är man rätt nöjd med livet som det rullar på för tillfället. Hela bilden kan kännas lite väl överdriven. Värt att notera är då att huset inte rasar en solig och varm sensommardag. Det rasar när det utsätts för stormar och oväder. Värt att notera är även att stormarna drabbar båda husen. Vill du följa det Jesus säger är du inte lovad en problemfri tillvaro. Men Jesus säger att du står på något som är starkare än alla de svårigheter och problem som tillhör livet.

Till sist

Bergspredikan är väldigt konkret och utmanade. Man kan läsa den, sucka uppgivet och tänka: ”Helt omöjligt att fixa!” Läs då dagens text igen: Den som hör mina ord och handlar efter dem han liknar… Det står inte ”den som hör mina ord och lyckas leva efter dem han liknar…” Det du misslyckas med tog Jesus hand om när han hängde där på korset. Bilden är en fråga om vad du väljer att bygga ditt liv på. Det är på vad du bygger som är det viktiga. Inte hur lyckad byggare du är.

Så, vad blir ditt svar?

 

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelMed fokus på Gud
Nästa artikelBort från slaveriet