David – en man efter Guds hjärta

Snacket på stan har pågått i flera dagar och tidningarna har skrivit långa artiklar om det som hänt. Det påstås att kungen, han som gjort så mycket gott för landet, har tagit en av stadens gifta kvinnor till sig och dessutom gett order om att döda hennes oskyldiga man. Kan det verkligen vara sant?

Kungen heter David och för att förstå vem han är går vi tillbaka några år i tiden. När vi först möter David är han ganska liten och klen. Profeten Samuel kommer till Davids familj och förväntar sig smörja en stor och stark krigare till kung. I stället blir det lilla David med rödlätta kinder som blir utvald. Gud vänder upp och ner på alla principer där prestation och utseende rankas högst. På samma sätt är han inte intresserad av ditt CV och dina prestationer utan vill möta dig precis som du är, även om du känner dig som en mesig liten herdepojke.

Faktaruta
Årtal: 1040-970 f.kr
Hemort: Jerusalem (född i Betlehem)
Bibelställe: 1-2 Samuelsboken, Psaltaren
Citat: Du kommer mot mig med svärd och spjut och kastspjut, men jag kommer mot dig i Herren Sebaots namn (1 Sam 17:45)
Fun fact: När David skär av en del av Sauls mantel i en grotta (1 Sam 24:1-12) är det en bild för att han ska ta över kungariket eftersom manteln symboliserade kungamakten.

Från drömliv till kaos

Efter det här kan man säga att livet på många sätt flyter på för David. Han besegrar den mäktiga Goliat, får vara en del av det kungliga hovet och vinner stora segrar på slagfältet när han så småningom blir kung. Samtidigt möter han fortfarande motgångar innan han blir kung i form av flykt och förföljelse. Det är ändå tydligt att Gud är med och leder honom genom detta. Sen händer det som inte får hända. Den gode David är ute och går och ser en av stadens vackraste kvinnor Bat-Seeba bada naken, och resten är historia. Hur kan den här mannen vara en man efter Guds hjärta?!

Likadant är det med dig och mig, Gud kommer inte alltid älska det du väljer att göra men han kommer alltid att älska dig.

Guds stora kärlek

Det är tydligt att Gud reagerar på det David gjort. Han skickar profeten Natan som håller ett långt strafftal. Dock är det stor skillnad på att fördöma det David gör och den han är. Precis som en förälder älskar sitt barn trots barnets snedsteg är David Guds älskade barn trots hans misslyckande. När David inser hur stor hans synd är blir han förkrossad, bekänner och omvänder sig till Gud med orden i psalm 51. Då blir han helt förlåten. Likadant är det med dig och mig, Gud kommer inte alltid älska det du väljer att göra men han kommer alltid att älska dig.