När julen är på väg pratas det mycket om julklappar. Men den största och dyraste gåvan, som kostat mest av alla julklappar, är redan fixad. Den gåvan är till dig och mig: Gud har gett oss Jesus. 


Skulle du kunna tänka dig att bli en fluga? Att avstå det liv du lever med din familj, dina vänner och dina fritidsintressen för att bli en fluga? Att först bli ett flugägg, sedan en larv och så småningom en fluga. En fluga som kunde hjälpa andra flugor till ett bättre liv?

Stallfödsel och flyktingbarn

Jag skulle inte vilja ge upp mitt mänskliga liv för att leva ett insektsliv. Och jag behöver inte ställas inför valet. Men Gud gjorde ett liknande val. Han valde inte att bli en fluga, utan gjorde något som är mycket större. Han valde att bli människa. Men avståndet från gudomlighet till mänsklighet är betydligt större än från människa till fluga. När Jesus, Guds Son, föddes som människa i Betlehem för snart tvåtusen år sedan avstod han en tillvaro som Gud – ett liv helt utan begränsningar – för att bli en människobebis. Född i ett stall (det kan verka gulligt med alla julkrubbor, men seriöst – ett stall?), en barndom på flykt i Egypten och i snickarboden i Nasaret. Han hade allt, men släppte det frivilligt. I ett brev i Bibeln beskrivs det: Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte, utan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa (Fil 2:6-7).

Varför jul?

Det finns massor av jultraditioner. I Sverige tror jag inte att det är någon annan tid på året som är så styrd av traditioner. Det börjar med granar och tomtar på IKEA någon gång i oktober, och efter halloween följer alla köpcentrum efter. Så kommer första december och teve börjar räkna ner med hjälp av årets julkalender. I skolorna övas julsånger, och snart ska man börja köpa julklappar.  En del av oss tycker att det är fantastiskt och går konstant och nynnar på Mary did you know eller någon annan julsång. För andra av oss växer klumpen i magen – stressklumpen eller orosklumpen. Oavsett om du njuter av allt eller om du tycker att julen är jobbig, är det bra att påminna dig själv om varför vi har julen. För att Gud blev människa. För att Jesus föddes. Det är anledningen till att julen finns och firas. Och det är verkligen något att se fram emot och räkna ner inför. Det är verkligen en anledning att ställa till fest, att fira, att sjunga och att ge varandra presenter.

Det kan verka gulligt med alla julkrubbor, men seriöst – ett stall?

Vägöppnaren

Att Gud blev människa är himmelens största gåva till jorden. Den gåvan öppnar en väg som var stängd. Gud hade skapat en god och perfekt värld och människorna till sin avbild. Men människorna hade valt bort Gud och bjudit in mörker och ondska i världen. Det stängde den öppna och direkta vägen mellan Gud och mänskligheten. Det gällde alla människor och fortfarande kan ingen människa på egen hand hitta hem till Gud. Inte för att han inte finns, eller för att han egentligen är svår att hitta. Men för att varje människa skjuter ett berg av sin egen själviskhet framför sig som hela tiden hamnar mellan människan och Gud.

Ansvaret för en misshandlad värld

Gud såg att människorna som han älskade inte kan hitta vägen tillbaka till honom, till det goda livet, till det varje människa var tänkt att vara – lik Gud och bestämd för en god evighet. Då valde han att själv bli människa, för att visa människorna sann mänsklighet och för att ha någon människa att ställa krav på. Krav? Alla människor har del i ansvaret för att världen är förstörd. Ansvaret för ondskan som breder ut sig och drabbar. En värld är misshandlad – vem bär ansvaret? Människor drivs på flykt, våldtas, dödas – vem bär ansvaret? Det finns ingen som är helt oskyldig. Men för Gud fanns det inte heller någon han kunde ställa till svars, som kunde gå in och betala för skadegörelsen av en hel värld.

Guds gåva – julens gåva – är evigt liv!

“Jag har tagit döden på mig”

När Jesus föds finns det plötsligt en människa som inte har del i synden, och som inte tar del i den. Han lever ett sant mänskligt liv som Guds avbild, och slösar inte bort den skatten. Han kan till sist – frivilligt! – ta på sig den dom som skulle ha drabbat alla andra människor. När Jesus dör på korset är det som om han står inför hela tillvarons domstol och säger: – Jag betalar skulden, jag tar straffet. Sedan vänder Jesus sig till dig och mig och säger: – Syndens lön är döden, men nu har jag tagit döden på mig. Guds gåva är evigt liv och det eviga livet får ni nu ta emot i mig, i Kristus Jesus (Rom 6:23). Guds gåva – julens gåva – är evigt liv!

Den dyraste julklappen är din!

Julens alla förväntningar och traditioner kan göra att vi känner oss som repet i händerna på två dragkampslag. Å ena sidan vill vi vara många till lags, fira som vi brukar och följa traditioner med klappar, mat och tomteluvor. Men å andra sidan längtar vi efter en kravlös, lugn jul där Jesus får största platsen. Viktigast är att du tar emot julens gåva – tar emot Jesus och räddningen han kom med. Men gör du det kan han också få vara din följeslagare in i alla traditionerna och kanske lyfta av en del av kraven. När stressnivåerna går upp i advent kanske du kan titta efter advents- och julstjärnorna och för ett ögonblick tänka: De vittnar om min Frälsare. När julafton kommer kan du ge julklappar till dem du vill, men be också Jesus att göra hela ditt liv till en gåva till dem du möter. Umgås med släkten, men använd också juldagarna (och eventuella andra lediga dagar du har) till att byta julklappar med Jesus: Ge honom din synd – du får hans förlåtelse. Ge honom ditt liv – han tar dig i famnen, formar dig och sänder dig ut i ett liv där du får ge vidare av de gåvor du fått av honom.

Bön:
Gud min Fader i himlen, TACK!
Tack för att du offrade allt. Tack för din gåva som är evigt liv i Jesus Kristus.
Jesus, tack för att du blev människa och dog för mig!
Kom in i mitt hjärta och fyll mig med ditt liv.
I Jesus namn, amen.