Det är lätt att tvivla på sin egen förmåga att stå upp för den kristna tron och få klasskompisar att bli nyfikna på Jesus. Men vilka är det egentligen som Gud vill använda?

– Jag skulle behöva en ny mobil!

Försäljaren tog mig till en välfylld hylla medan han frågade vad jag mest använder mobilen till. ”Att ringa och SMSa med”, svarade jag. ”Då ska du ha den här” sa han medan han plockade ner en av de senaste modellerna. Skickligt och med största vältalighet började han beskriva varför jag behövde just den, trots att den var ett par tusen kronor dyrare än många andra. I 15 minuter samtalade vi om skärmstorlek, batteritid, hastighet, pixlar, lagringsutrymme och för varje minut som gick blev jag mer och mer övertygad att det var just denna mobil jag behövde.

Guds dåliga försäljare

Jag fascineras av vissa försäljares skicklighet och övertalningsförmåga. Hade jag haft ett säljföretag hade jag anställt de bästa av dem. Hur gör då Gud när han väljer medarbetare för att sprida evangeliet utöver jorden? Borde inte han också välja ut de mest vältaliga, begåvade, starka och modiga? Nej, när Jesus valde ut sina lärjungar gjorde han istället tvärtom. Han valde inte de välutbildade, förnäma, teologiskt bevandrade eller de berömda – istället valde enkla fiskare och sa till dem: Följ mig, så ska jag göra er till människofiskare! (Mark 1:17).

Det handlar alltså inte om dig, din prestation, dina förmågor, din frimodighet, ditt mod eller din styrka.

Jesus gör jobbet

Det handlar alltså om HONOM. Det är HAN som har frälst dig av nåd och det är HAN som kallar dig att vara hans lärjunge och tjäna honom. Det är HAN som utrustar dig. Det är HAN som arbetar i och genom dig och det är HAN som ansvarar för resultatet. Allt handlar om HONOM!

Skatten i sprickan

I 2 Kor 4:7 står det: Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften ska vara Guds och inte komma från oss. Vilken vacker bild! Ett lerkärl är skört och kan så lätt spricka, men vad händer när det spricker? Jo, då blir skatten synlig. Du bär på en skatt – den skatten heter Jesus. Mitt i din brustenhet kan människor på din skola få syn på denna skatt. Gud kan använda dig, trots dina brister och misslyckanden, ja, kanske just därför, för i din svaghet framträder hans kraft. Skattens sken letar sig genom sprickorna. Det handlar alltså inte om dig, din prestation, dina förmågor, din frimodighet, ditt mod eller din styrka – det handlar om Jesus. Det enda han vill ha av dig är din villighet – att följa honom, låta dig formas av honom och användas av honom. Vill du?