“Vilodagen” kan låta ganska tråkig och full av saker man inte borde göra. Men hur ska man tänka – är söndagen bara till för att sitta still?

Förra året i juli. Vi spenderade några dagar i en fjällstuga. En morgon började vi dagen med ett dopp i sjön. Det var svinkallt! Så där kallt att det nästan skar i fötterna innan vi var uppe igen, men samtidigt så galet uppfriskande och härligt!

Någon månad senare. Vi var på vandring, upp mot berget Stenshuvud för att kolla på utsikten. Vägen dit var rätt tuff, vi svettades och mjölksyran brann tidvis i benen, men ändå var det som om energin aldrig ville ta slut. Glädjen att upptäcka platsen var helt enkelt så stor.

En mörk och kall kväll i november. Vi hade samlats ett gäng för att prova det nya sällskapsspelet Smallworld Underground. Regelboken skickades fram och tillbaka och diskussionerna kunde vara intensiva. Triumf över lyckade drag avlöste besvikelsen när någon sabbade ens planer. Spänningen gjorde oss fullkomligt närvarande i stunden.

“En dag med tid för oproduktiv njutning som bara finns till för sin egen skull.“

Gött att leva

Vad har dessa händelser egentligen med varandra att göra? Och vad har det med Gud och det kristna livet att göra? För det första, att de förenas av känslan! Känslan av att livet verkligen är gött att leva. För det andra, att de inte gav någonting annat än just den känslan! Dessa aktiviteter genererade inga pengar, de gav oss inga betyg, de ökade inte vår status, vi hade det helt enkelt bara gött tillsammans.

Återupptäck vilodagen!

Vi kan så klart inte veta exakt hur Gud upplevde det när han skapade världen. Men man kan leka med tanken att det var ungefär så här Gud kände när han utbrast att ”allt var mycket gott”! Undrar om inte Gud är en livsnjutare ändå – och att det är precis därför det allra första han låter människan uppleva är vilodagen. En dag med tid för oproduktiv njutning som bara finns till för sin egen skull. En dag med tid för att stanna upp och ägna sig åt annat än vardagens plikter. En dag med tid för gemenskap med Gud, skaparen.

Vilan, upptäckandet, spelandet, leken, skrattet, sången, dansen och idrotten är en viktig del av varför vi är skapade. Men i en tid då så mycket handlar om att prestera är det lätt för oss att tappa bort den dimensionen av livet. Är det inte därför Gud har gett oss vilodagen? För att varje vecka påminna oss om varför vi blev skapade: för att leva, njuta, fyllas av känslan av att livet är gott och för att umgås med vår skapare. Det är från honom det goda livet kommer, och det är i gemenskapen med honom som vi finner den djupaste glädjen.

Utifrån det perspektivet: vad skulle en vilodag kunna innebära för dig?

Insidan tipsar! Vill du läsa mer om vilodagen och det viktiga med att vila? I Det händer när du vilar visar Tomas Sjödin hur vilan är en nödvändig del av livet, och berättar om Guds fantastiska plan med vilodagen.

Insidan utmanar! Tänk på vilodagen så att du helgar den. Varje kristen behöver gå på gudstjänst varje söndag och varje människa behöver en dag av vila. Låt söndagen vara helig – fri från måsten, läxor och sociala medier – och låt Gud få större plats denna dag.

Foto: www.unsplash.com / Pavel L
DELA
Föregående artikelMisstag utan att mista taget
Nästa artikelVila är vettigt!