Påsken är den händelse som hela den kristna tron kretsar runt. Utan påsk – ingen kristendom. Men varför behövdes påsken och vad innebar egentligen det som hände de där dagarna i Jerusalem för snart 2000 år sedan?

Varför Gud behövde fixa en påsk kan sammanfattas i två punkter. För det första därför att du är oändligt värdefull och älskad av Gud och för det andra på grund av din synd och den oändliga skuld som du har dragit på dig inför samme Gud.

Guds kärlek till världen vet inga gränser – det är den som gör att Jesus helt frivilligt lämnar himmelens härlighet för att förnedras, lida och dö. Kärleken liksom tvingar honom – hans passion för oss människor är så stor att den driver honom till det mest oerhörda och otroliga som någonsin hänt.

Guds kärlek till världen vet inga gränser – det är den som gör att Jesus helt frivilligt lämnar himmelens härlighet för att förnedras, lida och dö.

Vrede och gränslös kärlek

Att förstå att vi människor har synd som Gud reagerar emot kan vara knepigt. Förra höstens förfärliga händelse vid en tunnelbanestation i Stockholm kan kanske hjälpa oss lite. Övervakningskameran filmar hur en berusad man ramlar ner på spåret varefter en annan man hoppar ner till honom. Men istället för att hjälpa den medvetslöse mannen rånar han honom och lämnar honom på spåret. Strax därefter kommer tåget. Vreden kokade nog i många av oss när vi såg filmen.

De flesta människor har tillräckligt med godhet för att reagera med vrede och avsky mot ett sådant beteende. Gud är total godhet (det som kallas helighet) och reagerar därför på samma vis – men ännu starkare! Och han reagerar därför också mot ännu “mindre” och mer “oskyldiga” hemskheter. Faktum är att allt som inte är helt gott gör att Guds vrede kokar. Och detta är något bra! Det är ju min brist på godhet som gör att jag inte reagerar lika starkt utan tvärtom ofta själv beter mig på samma vis som rånaren på tunnelbanan – när jag bryr mig mest om mig själv och struntar i andra eller i vad Gud har sagt. Det här händer ju oss alla varje dag!

Sedan syndafallet har alla människor haft brist på godhet – det är det som är synd och ondska. Den ondskan sprider vi ständigt omkring oss, medvetet och omedvetet. Synden är alltså något som vi är både drabbade av och skyldiga till. Och Guds vrede kokar. Och Guds kärlek vet inga gränser. Han fixar påsk.

Påsken är lösningen på mänsklighetens största problem: synden – som skiljer oss från Gud.

Påsken – lösningen på ondskan

Tittar vi i t.ex. Johannesevangeliet anar vi att påsken är kärnan i den kristna tron. Redan i kapitel 12 (av 21) är vi framme vid påskveckan. Nästan halva boken handlar alltså om påsken! Varför? Jo, därför att påsken är lösningen på mänsklighetens största problem: synden – som skiljer oss från Gud genom den goda vrede som Gud känner inför den och inför oss som orsakat den. När Jesus presenteras i början av boken är det därför med orden: Se Guds lamm, som tar bort världens synd (Joh 1:29). Lamm låter som en dålig beskrivning av en superhjälte som Jesus. Men detta är spännande. Lammet stod nämligen i centrum i judarnas påsk. Påsken firades till minne av folkets befrielse från slaveriet i Egypten under Mose ledning – då Gud grep in och räddade sitt folk. Genom vad som skedde vid judarnas första påsk ville Gud förklara och förbereda sitt folk på den stora räddningen – från det stora slaveriet under ondskan och synden. Genom att förstå mer av bakgrunden kan vi därför förstå mer av påskens innebörd. Häng med!

Egypten år 1453 f.Kr. typ

Gud älskade sitt folk och ville befria dem från slaveriet – genom att sätta stopp för det onda förtrycket. Efter nio tunga plågor skulle den förstfödde i varje familj i Egypten dö. Judarna bodde mitt ibland egyptierna och för att inte straffet skulle drabba dem gav Gud direktiv genom Mose: ”Slakta ett oskyldigt lamm och måla blodet utanför er dörr. Då ska döden inte drabba er.” Samtidigt skulle man fira en påskmåltid och äta lammet med osyrat bröd. Det judiska folket trodde på det som Gud hade sagt och gjorde därför så – och påsklammets blod räddade deras liv! Morgonen efter kunde de lämna fångenskapen för att fira gudstjänst och börja vandringen mot sitt hemland.

Blodet var beviset på att folkets synder var borta, att de var försonade med Gud.

Fler offer…

Under vandringen gav Gud dem direktiv att fortsätta offra oskyldiga påsklamm varje år och dessutom andra djur vid olika tillfällen. Anledningen var att människan och Gud behövde försonas då människan förstört relationen genom att synda. De viktigaste offren skedde på “Den stora försoningsdagen.” Då lade man händerna på två bockar och bekände sina synder och liksom lade över dem på djuren. Därefter fick en av syndabockarna springa bort från staden och dö ute i öknen – och bära bort synden från folket. Den andra syndabocken skulle slaktas. Med blodet från den gick sen översteprästen in i det allra heligaste i templet, bakom förlåten. Detta var den enda gången som någon fick gå in där, in i Guds totala närhet, och det var p.g.a. offerblodet som han kunde det. Blodet var beviset på att folkets synder var borta – att de var försonade med Gud. Men både påsklammet och alla andra offer var bara bilder av det verkliga offret som skulle komma – det enda som verkligen kunde bära bort synd och försona Gud och människorna.

Jerusalem år 27 typ

På skärtorsdagen samlas Jesus och hans lärjungar för att äta den traditionella påskmåltiden till minne av befrielsen från Egypten (förmodligen en dag tidigare än andra). Men när han bryter brödet och ger det till lärjungarna säger han att det är hans kropp, som blir offrad för deras skull. Likadant gör han med vinet – han säger att detta är hans blod, som offras för många till syndernas förlåtelse! Därefter blir Jesus förrådd, tillfångatagen, förnekad, misshandlad och förhörd. Han försvarar sig inte mot anklagelserna och förs så bort för att korsfästas, fastän Pilatus konstaterar att Jesus är oskyldig (påsklammet skulle ju vara oskyldigt). Profeten Jesaja beskrev precis detta 700 år i förväg: Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Lik ett lamm som förs bort för att slaktas, lik ett får som är tyst inför dem som klipper det … Genom våld och dom blev han borttagen (Jes 53:7-8).

Offerlammets blod räddar från döden och slaveriet och för oss in i gemenskapen med Gud. Jesus kärlek har gjort det möjligt. Gud har gripit in och räddat sitt folk!

Jesus är det verkliga offret

Jesus bär korset (och synderna) ut ur staden, bort från folket och korsfästs på Golgata. Klockan tolv, mitt på dagen, blir det mörkt i hela landet. Tre timmar senare, precis samtidigt som påsklammen slaktas i templet, ropar Jesus: Det är fullbordat! och dör. Marken skakar och det otroliga händer: den stora förlåten i templet rasar ner. För första gången någonsin kan man se in i det allra heligaste! Ingenting skiljer längre Guds närvaro från människorna. Jesus blod blir beviset på att mänsklighetens synder är borta och Guds vrede inte längre är riktad mot oss. Försoningen är fullbordad. Jesus dog istället för oss! Han har tagit folkets synder och burit bort dem. Det finns förlåtelse och evigt liv. Offerlammets blod räddar från döden och slaveriet och för oss in i gemenskapen med Gud och sätter oss på vandring mot ett nytt hemland. Jesus kärlek har gjort det möjligt. Gud har gripit in och räddat sitt folk!

Det var inte Judas, judarna eller romarna som gjorde att Jesus dog. Det var han själv som valde det. Han tog på sig hela Guds kokande vrede, för att du skulle få slippa! Guds kärlek till dig vet inga gränser. Det är en passion som vi inte kan greppa men som vi får tro på och ta emot när vi sjunger de konstiga men så innehållsrika orden:

Hosianna, Hosianna till Guds dyra offerlamm!

Hosianna, Hosianna – Jesus dog och livet vann!

Foto: Aidan Meyer
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelPåsk – gratis erbjudande i dag!
Nästa artikelDen villkorslösa kärleken