Jesus växte upp med två pappor. En pappa som är rikare än Bill Gates och som har som specialitet att tillverka vackra soluppgångar. Och en som aldrig sade något som var värt att citera och inte hade nån annan specialitet än att snickra.

Bibeln berättar väldigt lite om Josef. Faktum är att han inte citeras en enda gång. Låt detta bli en uppmuntran till dig som har svårt för att tala inför folk, eller som kommer på alla bra argument först efter att debatten är avslutad: Josef sade inte ett enda minnesvärt ord – men han var ändå så viktig i Guds ögon att han valdes ut att bli styvfar till Jesus!

Josef – en olycklig fästman

Hans mor, Maria, hade blivit trolovad med Josef, men innan de börjat leva tillsammans visade det sig att hon var havande genom helig Ande.För Josef och Maria var det en självklarhet att samlaget hörde till äktenskapet. De njöt av varandras sällskap, blickar och snuddningar. Men de ville leva enligt Guds vilja med sexlivet, och därför väntade de med att ligga med varandra. Det är något man måste bestämma sig för på förhand, för när man hamnar i allvarligt läge brukar sexbromsen sällan funka!

  Men så blir Maria alltså gravid utan att Josef är inblandad fast de är nyförlovade… Det kan inte ha varit lättsmält för Josef att hans fästmö dels väntar barn med en annan och dels påstår att en ängel har sagt att barnets pappa är Gud själv. Läge att ringa psyket? Åtminstone läge att bryta förlovningen!

Josef – en rättfärdig man

Enligt lagen räknades Marias graviditet som äktenskapsbrott och det var det dödsstraff på. Hennes man Josef, som var rättfärdig och inte ville dra vanära över henne, tänkte då skilja sig från henne i tysthet. Josef ville inte hämnas, inte skada Maria eller sprida elaka rykten om hennes otrohet, utan bara i all tysthet avbryta trolovningen. Vi skall förlåta dem som gör oss illa, älska dem som förföljer oss, be för dem som hatar oss, köpa blommor och choklad till dem som retar oss och bjuda dem på bio som avskyr oss! När Jesus undervisade om det här i Bergspredikan kanske han tänkte på hur Josef faktiskt behandlade Maria: med kärlek.

Vad är Guds vilja?

Men när han hade beslutat sig för det uppenbarade sig Herrens ängel för honom i en dröm. Gud talar fyra gånger genom änglar och drömmar till Josef. De flesta kristna har aldrig varit med om det, men längtar efter det. Men det är ovanligt att Gud gör så också i Bibeln. Gud har nämligen redan talat om för oss vad han vill: vi skall göra det goda. Om du inte gör det så skall du inte förvänta dig att Gud har något annat att säga till dig. Men när du väljer att göra det goda, så ger Gud tusentals alternativ åt dig att själv välja bland. Han vill inte beordra vilken stad du skall bo i, vem du skall gifta dig med, vilken utbildning du skall satsa på – han är istället nyfiken på vad du väljer. Och sedan välsignar han ditt val.

  Men någon sällsynt gång har Gud tänkt en särskild väg för dig, en särskild stad, utbildning eller pojk-/flickvän – och då ser han till att tala om det för dig. Han har all världens änglar, drömmar, massmedia och talande åsnor till sitt förfogande: vill han något särskilt, så ser han till att du inte kan missa det. Men uppenbaras inget särskilt för dig, så gör det rättfärdiga och välj frimodigt vad du själv brinner för!

Josef – en handlingens man

När Josef vaknade gjorde han som Herrens hade befallt. Josef gifte sig med Maria. Han låg inte med henne förrän hon fött sin Son för att det inte skulle råda någon tvekan om att barnet inte var hans utan Guds.

Men tvekade han inte själv? Var barnet verkligen Guds? Hur kunde han vara säker på att ängeln inte bara var en dröm? De hade ju inget slott, ingen vagga, ingenting. Och snart fick de fly för livet och söka asyl i Egypten eftersom Herodes ville döda Jesus. Och efter det kunde de inte bo i Betlehem längre utan fick söka sig tillbaka till Nasaret, en by som inte ens nämns i Gamla Testamentet. Tydde detta på att Gud var med?

  Då kom några herdar och berättade att hela himlen fyllts av änglar när Jesus föddes. Det hade inte Josef sett. Och de vise männen berättade att en stjärna hade tänts på Jesus födelsedag. Det hade Josef missat. Herdarna och de vise männen hjälpte honom att se att Gud var med: det som Herren hade sagt… skulle uppfyllas. Det blir alltid som Herren säger, även om det inte ser så ut ibland. Jesus skulle vara fattig, föraktad, förföljd. Därför verkade det som om Gud hade glömt bort sitt eget barn. Men Gud var inte långt borta. Han vaggades till sömns i Josefs famn på den första juldagens morgon. Gud kom hit för att frälsa oss till en evig gemenskap med sig. Mitt i det djupaste mörkret var Han närmare än någonsin.

  Kanske kan du känna igen dig i det här? Gud känns avlägsen. Andra berättar om gudsmöten, men själv ser du inget. Hur skall du hantera det? Du står inför ett val när Gud talar i Bibeln eller sänder andra som berättar, ger stöd och leder; att lyssna på dina känslor som säger att Gud inte bryr sig eller att lyssna på Guds Ord. Detta är vad tro handlar om: att oavsett hur det känns, välja att lyssna på Gud, göra som han säger och lita på honom.

En far och hans barn

Josef tog på sig att göra Guds Son till sin. Det påverkade hela hans liv. Men om du gör en Josef, det vill säga. tar emot Jesus som Guds Son, får du en gåva som är större än allt: du blir själv Guds barn. Genom dopet och tron blir du arvinge till Himmelriket, kung eller drottning, du får syndernas förlåtelse, en perfekt relation med Gud, ett evigt liv och en glädje som aldrig tar slut. Julevangeliet handlar inte bara om Josefs familj en jul för länge, länge sen. Det handlar om att Gud älskar dig så mycket att han utgav sin enfödde Son för att var och en som tror på honom inte skall förgås utan ha evigt liv. Idag har en Frälsare fötts åt er. Julen handlar om Jesus och dig.

Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem Han har utvalt!

  1. Matt 1:18
  2. Matt 1:19
  3. Matt 1:20
  4. Matt 1:24
  5. Matt 1:23
  6. Luk 2:11
  7. Luk 2:14
Foto: Aidan Meyer
Dan Sarkar
Präst i Broby
DELA
Föregående artikelHemlösa med hopp
Nästa artikelDen enda trygga platsen