Ester – drottningen som vågade

Utsedd till landets vackraste kvinna och drottning i världens största rike, låter inte det som en dröm? Att behöva sätta sitt liv på spel för att rädda sitt folk låter inte riktigt lika härligt. Ester fick vara med om båda dessa saker.

Ester fick en tuff start i livet. Hon förlorade båda sina föräldrar och växte upp hos sin kusin Mordokaj. De var judar men bodde i en av Persiens huvudstäder, Susa, eftersom släkten tidigare hade tvingats bort från hemmet i Jerusalem.

Årtal: 470-talet f.Kr
Hemort: Staden Susa i nuvarande Iran
Bibelställe: Esters bok
Citat: Vem vet, kanske är det just för en tid som denna som du har uppnått kunglig värdighet? (Ester 4:14b)
Fun fact: Esters judiska namn var Hadassa

Miss Persia

I Susa fanns också kung Ahasveros som var världens mäktigaste man. Efter en konflikt med sin hustru, drottning Vashti, utlyste kungen en skönhetstävling för att hitta en efterträdare till Vashti. Unga, vackra kvinnor samlades in från hela det enorma persiska riket, för att kungen skulle utse en ny drottning.

Ester var välväxt och mycket vacker (Est 2:8). Det borde ju vara något positivt. Vem vill inte vara snygg och naturligt vacker? Men för Ester innebar det att hon togs från hemmet hos Mordokaj in i Susas kungaborg som en av många hundra unga flickor som kungen ville bedöma. Och bland alla dem valde kungen Ester. 

En bok utan Gud, eller?

Två saker är märkliga med den bibelbok som fått Esters namn. Dels att Gud inte nämns i berättelsen och dels att författaren avslöjar så lite om vad de inblandade personerna tänkte och kände. Därför vet vi som läser inte vad Ester kände när hon blev drottning av Persien. Såg hon sig som vinnare? Eller var hon ett förkrossat offer för en kung med en historiskt unken människo- och kvinnosyn? 

Med risk för sitt eget liv planerade hon hur räddningen skulle ske – och hon lyckades med sin plan!

Riskerar livet för sitt folk

Däremot är det väldigt tydligt att Ester har en tro på Gud – en tro som leder till att hon räddar hela det judiska folket från undergång. Först när Ester lämnar hemmet säger Mordokaj åt henne att inte tala om för någon att hon är judinna. Tyckte hon det var svårt att inte berätta om sin tro? Eller var hon, som jag, lite feg när det gällde att prata om Gud och vad han betydde i hennes liv? Oavsett så förändrades plötsligt allt. Det judiska folket svävade i livsfara och Ester förstod att hon – som blivit drottning och fanns nära rikets maktcentrum – var den med bäst chanser att ändra kungens inställning till det judiska folket. Med risk för sitt eget liv planerade hon hur räddningen skulle ske – och hon lyckades med sin plan! Ester är en förebild i mod och i tro.