Murbruk för underbara ruiner

Trasiga inuti, sårade skapelser. Sådana är vi människor. Vi gör varandra illa och lyckas inte vara de vi vill. Gud vet det och han har som vanligt ett trumfkort i fickan: Förlåtelsen.

Jag är övertygad om att du, liksom jag, många gånger har blivit ledsen, arg och sårad för att du blivit illa behandlad. Jag tror också att du, liksom jag, vet att du ibland (kanske ofta) behandlar andra människor illa, snackar skit, slår eller ljuger.

En vis man som hette Francis Schaeffer har sagt: ”Människor är underbara ruiner”. Har du någon gång sett en ruin i månljus under en klar stjärnhimmel? Det är otroligt vackert! Men det finns samtidigt något tragiskt över en ruin. Man kan se att den har varit något annat. Det har kanske varit ett stort, vackert hus som har värmt och skyddat människor som bott där. Nu är det en nedrasad stenmur och man kan bara ana dess forna storhet.

Så är det med oss människor, vi är inte vad vi borde vara. Vi är inte hela, vi är trasiga. Enligt den kristna tron beror det här på att något har gått väldigt fel. Vi människor vill inte leva på det sätt Gud skapade oss för. Vi vill gå våra egna vägar och klara oss själva. Vi gör varandra illa väldigt ofta, ja, varje dag skadar vi andra och oss själva. Gud vill inte lämna oss i sticket. Han vill hjälpa oss. Därför har han gett oss ett sorts murbruk, som kan hjälpa till att bygga upp oss så att vi kan bli hela. Murbruket heter Förlåtelse.

Räkningen är betald

Att förlåta är ungefär som att efterskänka en skuld. Om någon är skyldig dig pengar kan du efterskänka den skulden, den som är skyldig dig behöver inte betala. På samma sätt är den som gjort dig illa skyldig och du kan efterskänka också den skulden. Du lämnar det som hänt bakom dig och försöker glömma det. Har man förlåtit någon ska man inte komma i efterhand och ta upp det eller kräva något av personen man förlåtit.

Många verkar tro att om man förlåter någon en dum handling betyder det att den personens handlande inte var så farligt. Men Bibeln visar på en helt annan bild av hur Gud är. Hela Bibeln igenom kan man läsa om hur ARG Gud är på allt som är ont. Gud är helig och hatar det onda! Men man kan också i hela Bibeln läsa om att Gud är god, mild, rättrådig och barmhärtig. Smaka på de orden! Gud vill förlåta den som gör det onda. På samma sätt kan vi också förlåta, samtidigt som vi menar att det som gjordes var fel.

Vi blir genom förlåtelsen uppbyggda – ruinerna blir mer och mer lika de vackra byggnader de en gång var.

Ibland kanske du tänker att du inte kan förlåta hur många gånger som helst. Så tänkte också Petrus, som var lärjunge och nära vän till Jesus. Han frågade Jesus hur många gånger man ska förlåta: Upp till sju gånger? (Matt 18:21ff). Jesus svarade honom att han skulle förlåta 70 x 7. Det betyder det samma som otaliga gånger. Jesus säger att det viktigaste budet är att Älska Gud av hela sitt hjärta och sin nästa som sig själv (Matt. 22:34–40). Han säger även: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er.

Men vet du, Jesus har inte bara sagt oss hur vi ska leva och att vi ska förlåta. Han har själv levt på jorden och visat oss hur. Till och med de som torterade och dödade honom förlät han. Han bad till sin Far: Fader, förlåt dem för de vet inte vad de gör (Luk. 23:34). Gud är den person som är mest utsatt för människors ondska. För alla människor syndar, gör fel mot Gud, varje dag. Ändå förlåter han vem som helst som ångrar sig och vill ha hans förlåtelse! Om Gud själv förlåter så mycket, då har du och jag ingen anledning att inte förlåta vår familj, våra vänner, våra ovänner…

Bönen hjälper

Både den som har blivit sårad och den som sårar kan liknas vid raserade byggnader som behöver muras upp. Förlåtelsen kan bygga upp både den som ger och den som tar emot förlåtelse.

När jag gick på högstadiet blev jag mobbad och det var särskilt en kille som gjorde mig illa och fick med sig de andra. Han bad mig aldrig om förlåtelse men jag trodde länge att jag hade förlåtit honom. Det visade sig flera år senare att jag inte hade gjort det. En natt drömde jag att den här killen var väldigt illa ute. Han behövde hjälp på något sätt. På morgonen när jag vaknade kunde jag inte släppa tanken på honom. Jag insåg att jag fortfarande kände mig arg och insåg att jag inte hade förlåtit helt. Oavsett om han låg illa till på riktigt eller inte så kändes det som om han inte mådde bra, och jag ville hjälpa på något sätt. Det enda jag kunde göra var att be för honom.

Jag är övertygad om att det var Gud som genom drömmen fick mig att inse att jag inte hade förlåtit och ledde mig till att be för honom. Och vet du – det var enormt befriande! Genom att be för honom kunde jag också förlåta honom.

Förlåtelse kräver arbete

När någon ber dig om förlåtelse, tänk på att det är viktigt att inte släta över det som hänt. Ibland behöver man verkligen få säga ”Förlåt!” och då behöver man höra ”Jag förlåter dig!” inte ”Tja, det var väl inget… du är ursäktad”. Det är också viktigt att kunna ta emot förlåtelse. När någon förlåter dig det du gjort fel, då får du lägga det bakom dig och börja på nytt.

Det är ofta inte enkelt att förlåta. Det krävs ibland mycket arbete, mod och tid för att göra det. Men Gud har sagt att vi ska. Följderna av att både be om förlåtelse, ge förlåtelse och ta emot förlåtelse är att vi blir mer hela människor. Vi blir genom förlåtelsen uppbyggda – ruinerna blir mer och mer lika de vackra byggnader de en gång var.

Alla i din närhet, du själv och alla du möter på gatan är människor skapade till Guds avbild – vi är underbara. Men alla är också sårade och skadade i det inre – vi är ruiner. Till dess att vi kommer till det slutgiltiga hemmet där inga tårar mer ska finnas behöver vi ofta bygga upp våra ruiner, murbruket vi har fått är förlåtelsen.