Känner du dig alldeles för vanlig ibland? Kan du vara trött på att vara så där grå och medelmåttig? Om Gud skulle använda någon så är det väl de extrema typerna de väldigt lyckade eller de ovanligt misslyckade.

Vi tänker ofta att det är kändisarna eller knarkarna, som fått möta Jesus, som kan göra skillnad. Och visst använder Gud dem men ibland är det de alldeles vanliga som får spela huvudrollen. Berättelsen om hur Jesus föds är en historia om hur vanliga människor får vara med om ovanliga saker. Några herdar ligger utanför Betlehem och vaktar får. Det är ett vanligt yrke på den tiden. De är ganska fattiga men de har ju ändå jobb. Bara några kilometer bort finns kungens palats och alla kända och viktiga personer är där. Nu ska Gud ändra historiens gång. Gud ska bli en av oss för att vi ska kunna komma nära honom. Himmelens och jordens kung ska förkroppsligas. Om det verkligen är sant – och det tror jag – så är det mänsklighetens största händelse. Det måste väl få en inramning av pompa och ståt?

Första välkomstkommittén blir djuren i stallet, en liten tonårsflicka, några grovarbetande herdar och några suspekta stjärntydare

En presidents mottagande

När president Obama kom till Sverige i höstas pratades det överallt om vad som hände. Vem tror ni fick veta först att han skulle komma? Säkert var det Reinfeldt och kung Carl Gustaf – de viktiga och höga herrarna. Och vilka är det som står på Arlanda för att välkomna presidenten? Garanterat så var hela den svenska makteliten där och tog emot honom. Men vad händer egentligen när Kungars Kung, Herrars Herre och Presidenters President ska komma på besök till jorden? Den lyxiga jumbojeten blir en åsna. Den överdådiga hotellsviten med hästen-säng blir till ett stall och en matlåda för djur – en krubba. Den röda mattan blir ett trampat jordgolv med hö och halm på. Första välkomstkommittén blir djuren i stallet, en liten tonårsflicka, några grovarbetande herdar och några suspekta stjärntydare (astrologer) som knappast var av ”den rätta läran”. Vem kunde tänka att det skulle bli så som Gud kom till oss?

Herdarna kallas

Där låg herdarna vid brasan på natten och kämpade för att hålla sig vakna. Plötsligt blir den mörka natten ljus av skenet från en ängel. De blir livrädda – naturligt nog – men ängeln säger till dem att lugna ner sig för han har bra nyheter. Herdarna är inte bara bland de första som får höra nyheterna om kungens ankomst utan de får också veta kungens programförklaring vem han är och vad han ska göra här. Ängeln berättar för dem att en frälsare har fötts åt dem och att han är Messias och Herren. Herdarna får här veta att kungen kommer för att rädda folket (Frälsaren), att han är den som Gud har utvalt och smort med olja, ättlingen till Kung David (Messias) och att han är Gud själv (Herren). Det var ingen dålig presentation och programförklaring herdarna fick ta emot! Hur ska de veta om det är sant? De får ett tecken: de skall hitta barnet, lindat i en krubba. Nu är det som om hela himlen är där för att fira. En här av änglar ropar ut sin lovsång till Gud. Även om Jesus ankomst fick ett blygsamt mottagande på jorden så följs hans födelse med stort engagemang och med festligheter i himlen. Herdarna tror på ängeln och går för att leta efter barnet. Till slut kommer de dit, finner barnet och berättar vad de hört. Herdarna beskrivs av en del bibelforskare som de första evangelisterna och det är faktiskt vad de är. De, som är enkelt arbetarfolk, är de första att berätta de glada nyheterna och vem Jesus är och vad han skall göra.

När Gud blev människa levde han inget Paris Hilton-liv i kändiskretsarnas glitter och glamour

Jesus ingen kändis

Vad innebär det att Gud väljer att annonsera sin ankomst på det sätt han gör? Det innebär, bland annat, att Gud verkligen blir en av oss. Han kommer underifrån in i vår verklighet. Ingen skall kunna anklaga Gud för att ha valt den enkla vägen. När Gud blev människa levde han inget Paris Hilton-liv i kändiskretsarnas glitter och glamour. Jesus var en annans sorts kung än kung Herodes och kung Carl Gustaf och in i det sista stod han emot erbjudandet om lyxigt kändisliv. Han sökte aldrig att bli upphöjd och ärad då han levde på jorden. När han till slut blev upphöjd så var det på ett kors för att dö. Jesus sa: Jag har inte kommit för att bli betjänad utan för att tjäna och ge mitt liv till lösen. Vilken märklig agenda för en kung. Genom att han tjänar oss kan vi bli fria från det slaveri under synden och mörkrets makter som vi är fast i.

Du behöver inte vara kändis eller inneha maktposition för att göra stor skillnad för en person. Det räcker med att vara helt vanlig

Vad lär herdarna mig?

Faktumet att Jesus inte bara kallar de extraordinära typerna, utan helt vanligt arbetarfolk som herdar till väldigt viktiga uppdrag, innebär också att han kallar sådana som du och jag. Du som jobbar på Ica kan bli den förste som berättar för en kund att Jesus är räddaren. Kanske finns det klasskompisar som aldrig förstått grejen med Jesusbarnet. Du kan få bli som herdarna för dem. Du behöver inte vara kändis eller inneha maktposition för att göra stor skillnad för en person. Det räcker med att vara helt vanlig.

Vad kan vi mer lära oss av berättelsen om herdarna? För det första kan vi lära oss att inte begränsa var och när mötet med Gud får ske. Herdarna mötte Gud på ängen under natten. Det var deras vardag. Där levde de sina liv. Visst är söndagens gudstjänst den pålitliga och återkommande mötesplatsen mellan Gud och oss men Gud vill också möta dig när du anar det som minst. Spana efter de mötesplatserna. För det andra är herdarna förebilder i att lyda Gud. Direkt när änglarna lämnat dem säger herdarna låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt. Det är så lätt att tänka ”jag lyder, men senare”. Då kan vi missa tillfällen och möten som Gud har förberett. För det tredje lär de oss tillbedjan. När herdarna fått se att ängeln hade rätt – att det låg ett barn, lindat i en krubba och att räddaren därför hade kommit – då gick de därifrån och prisade och lovade Gud. Det Gud hade gjort och det Gud skulle göra ledde till att herdarna vände sig i tacksamhet och lovsång till Gud. Resultaten av det Gud gör i våra liv bör därför också bli till lovsång och tacksamhet.

Vid världshistoriens viktigaste statsbesök, när Guds egen son kom till oss, dög de enkla herdarna, tonårsflickan, de suspekta astrologerna och stallets djur som välkomstkommitté och annonsörer. Då duger också du som hans vittne i dag! Se dig inte över axeln för att leta efter någon värdigare när du hör Guds kallelse vem skall jag sända? Han sänder dig!