”Det var hög tid att du gjorde klart din läxa!” ”Det är en högtid att se dig göra läxan!” Vad är egentligen skillnaden mellan hög tid och högtid? Jo, i det första fallet har hög tid betydelsen att det inte är en dag för sent att personen i fråga gör sin läxa. I det andra fallet innebär uttrycket högtid en särskild tid för att fira något speciellt. Nu i advent är det hög tid att förbereda sig för den mest kända högtiden i vårt land, nämligen julen.


Vi firar jul för att minnas att Jesus föddes på denna jord. Även om vi också firar jul för att umgås och ge varandra paket, är det främst en högtid som vill visa oss att Gud blivit människa genom Jesusbarnet, och därför i allt vet vad det innebär att vara människa. Du kanske inte brukar tänka på att vi firar jul för att komma närmare Gud, men det är hög tid att tänka så! Julen är nämligen en högtid som vill hjälpa oss i vår relation till Jesus. Vi behöver Jesus och under julen får vi tid att möta Jesus lite mer. För det första har de allra flesta lite mer ledigt kring jul, och många har jullov. Det är högtidligt bara det. För det andra innebär en högtid att vardagens rutiner förändras. När vardagens rutiner förändras har vi nya möjligheter att komma närmare Gud genom att fokusera på honom. Det kan ske genom andakter i familjen, egen tid i stillhet och bibelläsning och inte minst genom att gå på gudstjänster. För mig är en jul utan att gå i kyrkan inte en riktig jul. Jesus är ju julens verkliga budskap. Det är högtidligt att gå in i en kyrka på julafton och juldagen, sitta ner och se de vackra ljusen och lyssna till julevangeliet. När vi gör det år efter år skapar vi en tradition. Nu närmar vi oss Bibelns svar på vad en högtid är.

Varför har vi högtider?

Redan i Bibelns första bok i det första kapitlet kan vi läsa om högtider! Gud sade: På himlavalvet skall ljus bli till och de skall skilja dagen från natten och utmärka högtider, dagar och år. (1 Mos 1:14, Bibel 2000)

“Julen är en högtid som vill hjälpa oss i vår relation till Jesus.”

Gud skapade ljuset för att det skulle skilja dag från natt, och hjälpa människan att hålla reda på högtider, dagar och år. Gud ville att vi, under tiden här på jorden, skulle få bryta vardagen och fira högtider. Dessutom firade Jesus högtider, och vi får följa honom i det! Jesus var jude och som jude deltog han i de judiska högtiderna. Den viktigaste högtiden för judarna är påsken, som firas till minne av uttåget ur Egypten. Det var under påskhögtiden som Jesus instiftade nattvarden av den gamla påskmåltiden och därefter dog på korset. På detta sätt visade han att högtiden är viktig, genom att fylla den med ett ännu starkare innehåll: han är den som räddar från syndens slaveri.

Onödiga traditioner? 

Håller vi kristna på att glömma bort våra högtider? Visst ser vi fram emot jullov, påsklov och några lediga dagar vid Kristi himmelsfärd – men kanske mest för att det är skönt med ledighet? Dessutom finns faran att vi bara fyller dessa högtider med annat. Julreashopping redan på juldagen, en skidresa på påsklovet och kanske en dag på Liseberg på Kristi Himmelsfärd? Detta behöver ju inte vara fel, men kanske vi går miste om något? Poängen med en högtid är att vi kan låta hela vårt jag påminnas om det fantastiska som vi firar. Att Jesus är född kan vi egentligen tänka på när som helst, kan man tycka. Men på julen har vi möjlighet att låta allt, gudstjänster, andakter, paket, julskinka och julsånger påverka oss genom att de får vara bärare av julens budskap. Allt detta får påminna oss om att vi firar något speciellt. Låt därför högtiderna få bli annorlunda än vardagen! Julstäda och pynta, ät brunkål och lutfisk och gå på så många gudstjänster du kan i jul.

Fira Jesus födelsedag!

Det är hög tid för oss att fira julens högtid. Vi firar det viktigaste med julen: att det mörker som finns inom varje människa, det som vi kallar för synden, är besegrat genom ett litet barn. Fastän Jesusbarnet är minst av alla är han ändå Gud. När jag ser in i Jesusbarnets ögon i kyrkans julkrubba ser jag Gud bli människa för att visa att han vet hur du och jag har det. Han visar att han inte har övergivit oss, utan älskar oss och vill ha oss hos sig. Det är värt att fira!

Insidan utmanar: Låt julen få vara ett tillfälle att vara med Jesus! Insidan vill utmana dig att gå på en gudstjänst eller någon annan samling tillsammans med andra i jul. Det är ett jättebra sätt att fira Jesus födelsedag – och det är en särskilt bra hjälp om man tycker att det kan vara svårt att ta tid för andakt själv.